ДОГОДИЛО СЕ НА ДАНАШЊИ ДАН, 4. СЕПТЕМБАР :: Semberija INFO ::

 

ДОГОДИЛО СЕ НА ДАНАШЊИ ДАН, 4. СЕПТЕМБАР


Данас је субота, 4. септембар , 247. дан 2021. До краја године има 118 дана.

1768 . - Рођен француски писац и дипломата Францоа Рене Шатобријан, сјајан стилиста који је снажно утицао на француску књижевност. Послије рањавања у једној бици са присталицама Француске револуције 1792. је емигрирао у Енглеску, гдје је остао до 1800. По повратку на власт династије Бурбон 1814. био је амбасадор и шеф дипломатије. Повукао се из политике 1830. послије Јулске револуције и пада краља Шарла Десетог. Дјела : "Дух хришћанства"/чији су дио кратки романи"Атала" и"Рене"/, поема у прози"Мученици", "Пут из Париза у Јерусалим", "Успомене с ону страну гроба", епопеја о америчким Индијанцима"Лес Натћез", политички списи "Историјски, политички и етички есеји о прошлим и садашњим револуцијама, разматраним у односу на француску револуцију", "О Бонапарти и Бурбонима".

1781 . - Шпански насељеници - под називом "Град наше Госпе, краљице анђела" /Ел Пуебло де Нуестра Сенора Ла Реина де Лос Ангелес/ - основали град Лос Анђелес.

1809 . - Рођен пољски писац Јулијуш Словацки, творац пољског романтичарског позоришта, мајстор језика и форме. Дјела : збирке пјесама"Поезија" /три тома/, поеме"Анхели", "У Швајцарскоој", "Бењовски", "Час мисли", "Краљ-Дух", драме"Кордијам", "Фантази", "Мазепа", "Миндове", "Марија Стјуарт", "Хорштињски", "Саломејин сребрни сан", трагедије "Баладина", "Лила Венеда".

1823 . - Рођен српски кнез Михаило Обреновић, који је Србију учинило најјачом војном силом Балкана. Владао је од 1839. до 1842. и од 1860. до 1868, кад је убијен на Кошутњаку. Због буне Томе Вујчића - Перишића побјегао је 1842. у Аустрију, гдје је помагао Вука Стефановића Караџића, Ђуру Даничића, Бранка Радичевића и друге српске писце. Кад се његов отац кнез Милош Обреновић вратио на власт 1858, преузео је комаду над војском, а 1861. је установио народну војску од око 50.000 људи и снабдио је модерним оружјем. Искористио је турско бомбардовање Београда 1862. и послије дугих преговора натјерао је 1867. Турке да повуку гарнизоне из свих српских градова. Склапао је савезе с балканским хришћанима ради рушења Отоманског царства - 1866. с Црном Гором, 1867. с Грчком и с Бугарским револуционарним одбором и 1868. с Румунијом и настојао је да спријечи пад БиХ под аустријску власт.

1844 . - Попечитељство просвештенија /министарство просвјете/ Србије одобрило оснивање Народног музеја у Београду на инцијативу српског писца Јована Стерије Поповића, тада начелника Попечитељства просвештенија.

1862 . - У Цариграду потписан протокол поводом спора Србије и Отоманског царства послије убиства једног српског дјечака на Чукур-чесми Београду и сукоба Турака и Срба. Цариградским протоколом је наређено Турцима да напусте многе српске градове, укључујући варош београдску, али су у неким мјестима ипак остали турски војници.

1870 . - Француска постала република, чиме је окончано Друго царство Шарла Луја Наполеона Трећег Бонапарте, три дана прије тога заробљеног у француско-пруском рату.

1906 . - Рођен амерички биолог њемачког поријекла Макс Дебрик, добитник Нобелове награде за медицину 1969. године, који је знатно допринио истраживањима генетске сруктуре вируса.

1908 . - Рођен амерички филмски режисер Едвард Димитрик, аутор опорих криминалистичких филмова и филмова о социјалним и расним проблемима у САД. Филмови : "Унакрсна ватра", "Збогом, љубљена моја", "Плавуша из Сингапура", "Иза излазећег сунца", "Дај нам данас", "Жонглер", "Млади лавови", "Плави анђео", "Дрво живота", "Побуна на Кејну".

1944 . - Белгијске градове Брисел и Антверпен у Другом свјетском рату ослободиле британске и канадске трупе.

1963 . - Умро француски државник и финансијски стручњак Робер Шуман, творац тзв. "Шумановог плана" 1950, на основу којег су 1952. Белгија, Холандија, Луксембург, Западна Њемачка, Италија и Француска створиле Европску заједницу за угаљ и челик, претечу Европске уније. Био је министар финансија 1946, шеф дипломатије од 1948. до 1953. и министар правде од 1955. до 1956.

1965 . - Умро алзашки љекар, филозоф, теолог, писац, музички историчар, музичар и хуманиста Алберт Швајцер - добитник Нобелове награде за мир 1952. Од 1913. до смрти је радио као љекар-мисионар у болници коју је основао у француској Екваторијалној Африци. Дјела : "Култура и етика", "Између воде и прашуме", "Аутобиографија", "Афричке приче", "Потрага за историјским Исусом".

1974 . - САД као посљедња западна земља успоставиле дипломатске односе са Источном Њемачком.
1989 . - Умро француски писац Жорж Сименон, аутор 84 криминалистичка романа у којима је главна личност измишљени инспектор Мегре. Дјела : романи "Лађар", "Ноћ на раскршћу", "Мали доктор", "Мегре поставља замку".

1992 . - Бивши предсједник Бугарске Тодор Живков, збачен 1989, осуђен на седам година затвора под оптужбом за проневјеру државних фондова.

1995 . - Под геслом "Уједињени Јерусалим је наш" Израел започео 15-мјесечну прославу 3000. годишњице прогласа краља Давида о том граду као пријестоници јеврејског народа.

1997 . - Од експлозије три бомбе, које су у Јерусалиму поставили исламски терористи, погинуло седам и рањено скоро 200 људи.

1998 . - Међународни трибунал у Хагу осудио на доживотну робију бившег премијера Руанде Жана Камбанду, оптуженог за геноцид почињен 1994. у сукобима племена Тутси и Хуту у тој афричкој земљи.

2000 . - Око 20 полицајаца и војника, те 60 припадника љевичарског побуњеничког покрета погунуло је у сукобима у Колумбији, који су активирани након посјете америчког предсједника Била Клинтона.

2001 . - Драган Колунџија, који је у вријеме рата у БиХ био чувар у логору Кератерм у Приједору, признао пред Хашким трибуналом кривицу за злочин против хуманости у оквиру споразума са Тужилаштвом, према коме против њега неће бити подигнуте нове оптужнице.

2003 . - Драган Николић, звани Јенки, признао пред Хашким трибуналом кривицу по све четири тачке треће измијењене оптужнице, која га терети за злочине почињене над муслиманима и осталим несрбима у логору "Сушица" у Власеници 1992. године, гдје је био један од команданата.

2009 . - Од експлозије у фабрици намјенских производа "Први партизан" у Ужицу погинуло седам радника.
 
(независне)