СВЈЕТСКИ ДАН ЧИШЋЕЊА – ЛЕТ’С ДО ИТ :: Semberija INFO ::

 

СВЈЕТСКИ ДАН ЧИШЋЕЊА – ЛЕТ’С ДО ИТ


Foto: Ilustracija
Свјетски дан чишћења први пут се под овим називом одржао од 15. септембра 2018. године и ујединио је тада 18 милиона људи из 157 земаља у највећем једнодневном прикупљању отпада у људској хисторији. Заправо је овај епски зелени вал чишћења трајао 36 сати, започео на Новом Зеланду и проширио се широм свијета са завршетком на Хавајима. Годину послије, 2019. године , у Свјетском дану чишћења учествовало је 21,2 милиона људи, а чак је и 2020. године упркос рестрикцијама услијед појаве пандемије вируса COVID19, 11 милиона људи успјело да се укључи у ову активност.

Ове године Свјетски дан чишћења обиљежава се 18. септембра у 180 земаља, а једна од њих је и Босна и Херцеговина. Лет ’с До Ит тим Босне и Херцеговине ће на овај дан уз помоћ локалних тимова чистити на више од 30 локација широм наше земље. По завршетку акције, коначне резултате прикупљеног отпада представит ћемо нашој јавности али и свјетском тиму.

Циљ Свјетског дана чишћења нису само чистији градови, паркови, плаже и шуме, него и помак ка бољем управљању отпадом и подизање свијести на локалном и глобалном нивоу о проблему отпада и хитности његовог рјешавања. Овај покрет такођер настоји и ујединити активисте лидере свих ових држава у заједничкој мисији да спремно дјелују у будућности како би пронашли одржива рјешења за заједничку, чистију будућност.

Оно што нас учи овај глобални покрет је да је моћ обичних људи велика, и да могу учинити невјероватне ствари удруженим снагама. Управо је ово јединствена прилика и да Лет’с До Ит увеже све тимове у једну мрежу људи који брину о заштити животне средине тако што ће бити дио акције „Лет’с До Ит- очистимо земљу за 1 дан“, али и да изгради мостове између различитих нивоа друштва: грађани, бизниси, организације, па чак и власт.

Због тога смо посебно поносни на чињеницу да овогодишњи Свјетски дан чишћења у БиХ подржава велики број спонзора и партнера. Специјални партнери овог пројекта су Делегација ЕУ у БиХ и ЕУ Инфо Центар и Олимпијски комитет БиХ. Златни спонзори пројекта су Еко живот д.о.о. и ИНА Енергопетрол, док су остали партнери пројекта Влада Кантона Сарајево, УН волонтери, Тоyота и Ожујско. Захвални смо што су сви наши пријатељи и партнери препознали значај ове активности на цјелокупну еколошку освијештеност у нашој земљи и одлучили кроз финанцијску подршку бити дио приче која нас спаја.

Због епидемиолошких разлога ограничени смо са бројем волонтера који могу учествовати у наших 30 акција чишћења, али то не значи да Свјетски дан чишћења није позив за све наше суграђане. Напротив , све заинтересоване волонтере који желе дати свој допринос овом покрету позивамо да сами, са својом породицом или пријатељима такођер чисте 18. септембра. Након индивидуалних акција чишћења сви ће имати прилику унијети своје резултате чишћења у за то предвиђени образац који могу пронаћи на страници www.ugruke.com како бисмо на крају имали унифицирану количину прикупљеног отпада за нашу земљу и представили ове резултате свјетском организаторском тиму.

Свјесни смо да акције чишћења нису трајно, него привремено рјешење у борби са отпадом, али са оваквим акцијама скрећемо пажњу на огромне количине непрописно одложеног отпада као и на опћенито лоше управљање отпадом. Не заборавите да након овог првог корака, и даље будућност управљања отпадом лежи у томе да што више рециклирамо, поновно употребљавамо и генерално смањујемо производњу отпада.