Tехничка школа Михајло Пупин, Бијељина - Радован Симић: Млади и будућност :: Semberija INFO ::

 

Tехничка школа Михајло Пупин, Бијељина - Радован Симић: Млади и будућност


МЛАДИ И БУДУЋНОСТ

Да ли очекујемо побољшање у држави док пуштамо да нам млади и образовани људи одлазе из земље?

Према процјени многих аналитичара Босну и Херцеговину је у последњих пет година напустило више од 170.000 људи. Тај тренд се наставља и даље, БиХ доживљава демографски слом. Власти ништа не предузимају да би то спријечили.

Млади одмах по завршетку школовања напуштају земљу и у већини случајева се одричу босанскохерцеговачког држављанства. Разлози масовног исељавања становништва су мала мјесечна примања, лоши услови рада и у већини случајева немогућност проналаска посла у струци.

Током разговора са средњошколцима и студентима уочава се згроженост тренутним стањем у држави. Сматрају да нас политичари и медији „трују” национализмом и стварају нетрпељивост међу различитим нацијама које живе у БиХ. Кажу да је циљ тога да грађани не виде стварне проблеме, то јесте да им скрену пажњу са чињенице да једва преживљавају од мјесечних примања, да све повластице уживају истакнути чланови владајуће политичке странке.

Сурова реалност је да млади не виде будућност у овој држави и већ у средњошколским клупама размишљају о одласку из исте, али није све тако црно. И даље имамо младе људе који мисле да би се у овој држави могло лијепо живјети, али да треба провести низ реформи, од образовног система до промјена владајућег кадра. Кажу да са владајућих позиција треба скинути садашње политичаре који су довољно крали и уништавали ову земљу и на њихова мјеста поставити младе перспективне људе који су спремни да раде на унапређивању ситуације у држави.

Према ријечима младих људи све док будемо сједили и прихватали све што нам се намеће бићемо свједоци пропасти своје државе. Они још наглашавају чињеницу да су кључ свега грађани и да само они могу покренути реформе за побољшање државе.

Радован Симић,
Техничка школа „Михајло Пупин“ Бијељина, II разред, техничар електроенергетике