ЈУ Гимназија "Филип Вишњић" Бијељина - Ивана Симеуновић: Млади и будућност :: Semberija INFO ::

 

ЈУ Гимназија "Филип Вишњић" Бијељина - Ивана Симеуновић: Млади и будућност


МЛАДИ И БУДУЋНОСТ
 
„На младима свијет остајето је реченица коју свакодневно можемо чути. Да ли млади, заправо, схватају ове ријечи на прави начин и да ли је њихова будућност на нашим просторима могућа?

Свједоци смо свакодневног масовног одласка људи, нарочито младих, из нашег региона. Разлог исељања је, како кажу, лош просперитет у нашој држави. Према провјереним подацима, у периоду од шест година, БиХ је напустило више од пола милиона становника, што би значило да ће наша држава до 2050. године остати без 20 посто свог становништва.

Страшно је то што нико од надлежних нема стратегију за заустављање овог масовног исељавања. Запитала сам се шта моји вршњаци мисле о овом проблему, те сам спровела кратку анкету.


 
Да ли си упознат/а са прoблемом одласка младих?
- Ово представља велики проблем за државу, али рекло би се да су људи на неки начин приморани на одлазак, јер овдје не виде боље сутра.   - На основу одговора свих анкетираних, ово је био главни закључак,  што је врло добро, јер су младе генерације свјесне овог великог проблема.
 
Које је твоје мишљење о овом проблему? Зашто људи одлазе?
- Мислим да је проблем у држави, па тек онда у младима, јер држава не нуди све оно што млади траже, тј, немају стандарде других држава. Људи одлазе због боље плаћености и боље перспективе у другим државама. Такође, доста младих одлази и због бољих и већих образовних система.  Управо је слаба развијеност образовног система и мала могућност запошљавања у струци узрок овог проблема.



Да ли видиш себе у овој држави за десет година?
- То је дуг период да бих знала са сигурношћу дати одговор, али искрено, вољела бих и за десет година бити овдје, али са бољим условима за живот.  -Иако су млади незадовољни, још увијек постоји нада за бољим сутра.
 
Шта по твом мишљењу може зауставити масовно исељавање?
- Рационално коришћење ресурса, усклађивање зараде са трошковима живота и, наравно, улагање у културу и здравство. Треба да се оформе фондови за лијечење свих грађана, а нарочито дјеце, јер је срамота да се средства за лијечење прикупљају уз помоћ хуманитарних кутија и  бројева телефона, јер је ово ипак 21. вијек. То би можда повећало и наталитет.Новац из државне касе треба да се користи првенствено у сврхе културе и лијечења.


 
И, за крај, коју поруку шаљеш надлежнима по питању овог проблема?
- Треба подстицати младе на оснивање породица, смањити број незапослених и, најважније, повећати стандард живљења  -Уколико се стандарди повећају, млади ће остајати у нашој држави.



На крају спровођења ове анкете, закључак  је да још увијек није касно да се неке ствари у овој држави промијене, како би млади остајали и своје знање користили за добробит своје отаџбине.



Уколико будемо имали добре образовне и здравствене центре, добра примања и надолазеће генерације које ће остајати са својим породицама, ова држава ће функционисати и за њу ће бити опстанка. У супротном, Босна и Херцеговина би једног дана могла постати само траг онога што је некада било.

Ивана Симеуновић
ЈУ Гимназија „Филип Вишњић, I-3