Средњошколски центар "Михаило Петровић Алас" Угљевик - Чедомир Милановић: Млади и Будућност :: Semberija INFO ::

 

Средњошколски центар "Михаило Петровић Алас" Угљевик - Чедомир Милановић: Млади и Будућност


Млади и будућност
 
Млади представљају камен темељац нашег друштва. На њиховим раменима почива будућност и стабилност наше државе, као и њен даљи опстанак.

У нашем друштву будућност нас младих није нарочито свијетла. Притом, мисли се на наилазак на препреке при тражењу запослења, упркос завршеним факултетима и стеченим високим звањима. Приликом тражења запослења, млади се сусрећу са одбијањима, како у приватним, тако и у државним фирмама, с обзиром на то да немају одређене повластице.

У нашем друштву добоко су укоријењени мито и корупција, који представљају велику препреку за нас младе у нашој будућности. Суочени са оваквом ситуацијом, многи и не покушавају да се боре за своје мјесто у својој земљи, већ одлазе у иностранство у потрази за обећаном земљом и бољим животом. Данас смо све више свједоци миграција нашег народа, и то нарочито млађих људи, у иностранство са циљем проналаска бољих могућности за живот.

Нажалост, многи од њих остају тамо већим дијелом свога живота, гдје живе и стварају своју породицу. Због тога је наша земља, земља у којој смо рођени и у којој смо се школовали, стекли своје прве пријатеље, симпатије, провели дјетињство, на великом губитку.

Наша је дужност да бринемо о својој земљи и омогућимо њен напредак. Ми као друштво морамо да схватимо да су млади будућност ове земље и да се за њих треба борити. Само заједничким снагама можемо допринијети стварању бољих услова за живот будућих генерација, услова који ће свима пружити једнаке шансе за опстанак.

Веома је важно да наше друштво схвати и има на уму да дјеци и младима остаје све оно што су старији стекли на својим плећима, било то позитивно или негативно. И једни и други резултати остављају дугорочне посљедице.

Чедомир Милановић
Средњошколски центар "Михаило Петровић Алас" Угљевик, II разред машинског одјељења