НАРОДНА БИБЛИОТЕКА “ФИЛИП ВИШЊИЋ” - ИСТОРИЈСКИ ЧАС С ЧЕДОМИРОМ АНТИЋЕМ :: Semberija INFO ::

 

НАРОДНА БИБЛИОТЕКА “ФИЛИП ВИШЊИЋ” - ИСТОРИЈСКИ ЧАС С ЧЕДОМИРОМ АНТИЋЕМ


 
 Један од најпознатијих српских историчара, Чедомир Антић из Београда, организовао је вечерас у Народној библиотеци “Филип Вишњић” изузетно занимљиво предавање о Српском питању у 21. вијеку.


Аутор двадесетак књига, шест монографија, четрдесетак објављених научних радова, коаутор “Историје Републике Српске”, на изузетно занимљив и слушаоцима допадљив начин говорио је о преломним цивилизацијским и историјским процесима на тлу Европе, о развоју и успону националних идеја, о утицају великих сила на креирање свјетске, веропске и балканске историје.

Одговарајући на основно питање, шта је то српски и државни интерес у 21. вијеку, професор Антић је на прво мјесто ставио демографски опстанак, истичући податак да ће Србија, уколико се наставе тренутни демографски процеси, 2050. године имати упола мање становништва него што је имала 1991. године.


“Проблем одржања и самоодржања подразумијева да свака породица рађа троје и више дјеце.  Раније је Србија имала неисцрпне изворе становништва, те је за један вијек скоро учетворостручила своје становништво. Тога више нема. Досељавање становништва данас је евидентно само на подручју Београда и Новог Сада, а ускоро ће и то престати. Као други  национални и државни циљ може се узети културни опстанак, док остала три циља подразумијевају одрживи развој, економски развој и регионалну стабилност”, истакао је професор Антић, нагласивши да је у протекле двије деценије постигнуто национално јединство по питању непризнавања независности Косова и Метохије, чак и у ситуацији идеолошке разједињености, уз прихватање чињенице да су Срби један мали европски народ који не може парирати великим силама у разрјешавању њихових међусобних обрачуна.

Професор Чедомир Антић је истакао да у 21. вијеку треба размишљати о компромисима, а не о апсолутним побједама, тражећи пријатеље међу блиским комшијама, те с њима дијелити заједничку историјску судбину.

(Семберија Инфо)