Обичаји и вјеровања на Петровдан :: Semberija INFO ::

 

Обичаји и вјеровања на Петровдан


Српска православна црква и вјерници 12. јула обиљежавају Дан светих апостола Петра и Павла. Овај празник у народу је познат под именом Петровдан и за њега се везује велики број обичаја и вјеровања.

Петровдан се сматрао календарском границом у години, као један од кључних датума љетњег циклуса празника, и често се повезује с Ивањданом.

Обиљежава промјене у природи које доносе сљедеће годишње доба и хладније вријеме.

Свети апостол Петар је био рибар који је први изразио своју вјеру у Христа и његово учење, приповједао је и створио нека од првих упоришта нове вјере.

У народу се вјерује да Свети Петар чува стуб на коме су Земља, небеска слама (Млијечни пут) и небески крст (сазвијежђе Лабуда) и да он има кључеве од раја.

Свети апостол Павле је био фарисеј, али када је упознао Христово учење, прихватио га је и постао један од његових највећих проповједника и теолога. Обојицу је у Риму погубио цар Нерон.

Све дјевојке које су 7. јула посадиле жито данас гледају како је израсло и, ако су израсле клице које су се савиле као прстенови, ове године ће се сигурно удати.
Постоји обичај код Срба да се за Петровдан на трговима пале лиле, које се праве од младе коре дивље трешње или брезе.
Тај обичај се симболише вријеме када су вјерници прогоњени и мучени, често везивани за дрвене стубове и живи спаљивани. Данас се вјерује да ће те буктиње, које обично носе дјеца, донијети здравље и благостање у домаћинству.

На Петровдан се не ради у пољу и не почињу се никакви тежи физички послови.

Раније се вјеровало да се до Петровдана јабуке не сјеку ножем, јер би могао пасти град који ће уништити усјеве. Тај обичај се везује за вјеровање да на Петровдан Свети Петар дијели јабуке дјеци на оном свијету.

Због тога се на данашњи дан у неким крајевима Србије носе јабуке на поклон првим сусједима, а неки их носе и у цркву на освећење. У неким крајевима дјеца са запаљеним лилама иду од куће до куће и домаћини им дијеле дарове.

Већина жена се прихвати и спремања колача са јабукама. То нису било које јабуке, већ посебна сорта која дозријева око овог празника и назива се петровача, пише Жена Блиц.

Српска инфо / Инфо Бијељина