НОВА ТРИ ЗЛАТНА ОДЛИЧЈА ЗА ЂОРЂА ПЕРИЋА :: Semberija INFO ::

 

НОВА ТРИ ЗЛАТНА ОДЛИЧЈА ЗА ЂОРЂА ПЕРИЋА


Десетогодишњи Ђорђе Перић, хармоникаш из Бијељине, лауреат је  Дванаестог Међународног фестивала „Дани Хармонике“.

Млади Перић освојио је три златне медаље у првој категорији, дуо категорији заједно са Дејаном Јовичићем и трио категорији са Амаром Ћосићем и Дејаном Бјелобабом.

Такмичарски дио дванаестих по реду „Дана Хармонике“ одржан је од 3. до 5. јула у онлајн режиму, а концертни дио и мастер класови одржаће се у Угљевику, Бијељини и Београду када се створе услови и смири ситуација са вирусом корона.

На овогодишњем такмичењу учествовали су такмичари из Русије, Словачке, Украјине, Бугарске, Румуније, Мађарске, Аустрије, Хрватске, Србије, Црне Горе и БиХ.

Жири који је оцјењивао снимке такмичара био је састављен од свјетски реномираних умјетника, руса Јурија Шишкина и Виктора Романка , украјинца Владимира Мурзе, бугарке Диане Станчеве и србина Миљана Бјелетића.



Предсједник  жирија,  Шишкин, који је први свјетски хармоникаш данашњице,  истакао је да „Дане хармонике“ од других такмичења разликује посебна атмосфера топлине, радости,  због  сусрета пријатеља,  поштовање и брига о сваком учеснику такмичења.

„Управо због тога смо се састали ове године и одржали такмичење онлајн, како би овај фестивал наставио своју традицију, да би такмичење живјело и у наредном годинама“, рекао је Шишкин.

Организатори такмичења су Музичка школа „Корнелије Станковић“ из Угљевика, Удружење умјетника „Артист“ и Свјетска асоцијација акордиониста.

Директор Музичке школе „Корнелије Станковић“ Славиша Перић, који је и члан Свјетске асоцијације акордиониста, захвалио је свим такмичарима и члановима жирија на учешћу.

„Захвалан сам свима који су учествовали и дали огроман допринос у афирмацији и развоју фестивала који је постао традиција. Као организатор сам поносан јер су дио фестивала  најважнија свјетска имена из области хармонике“, истакао је Перић.

Он је изразио увјерење да ће се веома брзо смирити ситуација са корона вирусом те да ће након тога Угљевик, Бијељина и Београд угостити свјетске умјетнике у концертном дијелу фестивала као и да ће млади хармоникаши имати прилику да присуствују мастер класовима које ће одржати ови виртуози на хармоници.