ЛИСТ МИРОСЛАВЉЕВОГ ЈЕВАНЂЕЉА СТИЖЕ У СРБИЈУ СА ПУТИНОМ :: Semberija INFO ::

 

ЛИСТ МИРОСЛАВЉЕВОГ ЈЕВАНЂЕЉА СТИЖЕ У СРБИЈУ СА ПУТИНОМ


Foto: CC0/Википедија
Дугоочекивани 166. лист Мирослављевог јеванђеља, једини који недостаје најстаријем српском ћириличном рукопису, а који које се налази у Националној библиотеци Русије у Санк Петесбургу, у Србија ће стићи са руским предсједником Владимирон Путином у октобру, сазнаје Танјуг.

Наиме, након што је Руска дума ратификовала споразум постигнут између српске и руске владе о размјени листа Мирославовског еванђеља за седам слика руског умјетника Николаја Константиновича Рериха, преостало је да он ступи и на снагу, а посљедњи корак до тога је да министарства спољних послова размјене верификацију споразума.
Послије тога је потребно да прође мјесец дана да би ова значајна дјела за српску и руску културу могла бити размијењена, а уобичајано је да се то догоди током посјета високим званичника.

Владимир Путин је у разговору са предсједником Александар Вучић потврдио своју посјету Београду у октобру.
И у Народном музеју у Београду где се чувају и Мирослављево јевађеље и Рерихове слике, чекају да споразум ступи на снагу да би српској јавности представили дјела изузтено вреднованог руског аутора, која до сада никада нису изложена.

Скупштина Србије усвојила је у јануару ове године Закон о потврдивању Споразума између Владе Србије и Владе Русије о предаји листа Мирослављевог јевандђља Србији и слика Николаја Константиновича Рериха Русији, а Споразум је постигнут током посјете Србији руског предсједника Владимира Путина 17. јануара 2019. године.

Мирославо јеванђеље написано је око 1180. године и представља најстарији сачувани српски ћирилични рукопис и чува се у Народном музеју Србије у Београду.

Око 1845. године архимандрит Порфирије (Успенски) открио је рукопис у манастиру Хиландар.
Узео је један лист и однио га у Русију.

Судбина Рерихових слика била непозната од 1941. до марта 2017. године, када је дописник агенције Тасс открио платна у Народном музеју Србије.

Према неким подацима, Рерих је једну слику поклонио београдском музеју, а остале су донијете у Србију у оквиру изложбе.

Међутим, избијање Другог свјетског рата спријечило је враћање експоната у Русију.

(Срна)