Џорџ Орвел - генијални и мрачни писац :: Semberija INFO ::

 

Џорџ Орвел - генијални и мрачни писац


Велики енглески и свјетски књижевник Џорџ Орвел, писац познатих  дјела ,,1984“ и ,,Животињска фарма“, рођен је на данашњи дан 1903. године. 

"Онај ко контролише прошлост, контролише садашњост. Онај ко контролише садашњост, контролише будућност", написао је Џорџ Орвел који се бавио визијом тоталитарне будућности свијета и алегоричном сатиром модерне диктатуре.

Његова мисаона кованица: "Велики брат те гледа" из романа "1984" одавно је постала стварност човјечанства путем друштевних мрежа и камера које су премрежиле све веће градове свијета.
Према истом принципу, осим држава, и велике корпорације прате кретање купаца како би анализирале навике и смислиле начин да их убиједе да купују још више.

У роману "1984", који говори о тоталитаном друштву и контроли над људима, писац каже: "Рат је мир. Слобода је ропство. Незнање је моћ". Орвелово "Министарство истине" задужено је за вијести, цензуру и, наравно, лажи.

Данашњи глолбани медији су слика и прилика Орвелових романа у којима доминира свјесно извртање информација, а ту су ријалити ТВ садржаји који одвлаче пажњу од истинских проблема.

Орвелова најпознатија дјела су романи "1984", "Животињска фарма", "Бурмански дани", затим есеји "У киту", "Критички есеји", "Лов на слона", "Енглеска, ваша Енглеска", те књига о шпанском грађанском рату "Каталонији у част".

Семберија инфо