Данас је Спасовдан: Светац који спашава кућу од невоља :: Semberija INFO ::

 

Данас је Спасовдан: Светац који спашава кућу од невоља


Данас Српска православна црква слави Спасовдан, који спада у покретне празнике. Спасовдан  пада истог дана, али се мијења датум, јер се рачуна од Васкрса. Дакле, празнује се увијек у четвртак, 40 дана послије Васкрса, а десет дана прије Духова.

У народу је празник Вазнесења Господњег познатији као Спасовдан, а колики му је значај одувијек народ давао види се по томе што је највећи историјско-правни документ српске средњевијековне државе, чувени Душанов законик, обнародован на Спасовдан 1349. године, а допуњен, такође, на Спасовдан 1354. године. Осим као сточарски и ратарски празник, слави се и као Крсна слава, али и завјетина за читаво село.

Данас се не раде тешки послови, у знак поштовања према великом празнику који, према вјеровању, може да спаси кућу од невоље, а дјецу од болести.  

Од када је деспот Стефан Лазаревић 1403. године устоличио Београд као престоницу, у част обнове и напретка, Град је као своју крсну славу узео Вазнесење Господње - Спасовдан. 

Ова слава симболично указује на стално уздизање - вазнесење града из пепела и неуништиву наду и вјеру у будућност, изражавајући душевну и моралну снагу народа прекаљеног у славној прошлости.