Почео пост: Ово су правила којих вјерници треба да се придржавају :: Semberija INFO ::

 

Почео пост: Ово су правила којих вјерници треба да се придржавају


За православне вјернике у понедјељак 2. марта почео је вишенедјељни велики Васкршњи и часни пост, који се завршава празником васкрсења Исуса Христа.

Током овог поста вјерници не једу месо, сир, јаја, рибу ни уље. Само се суботом и недјељом разријешава по обичају уље и вино, као и за Обретење главе Светог Јована Крститеља и на Младенце. Риба се једе само на Благовијести и на празник Цвети. Осим уздржавање од јела, пића, важније је уздржавање од лоших мисли, дјела и ријечи.

– Ових седам недјеља је најблагословеније доба у цијелој години што се тиче православних хришћана. То је вријеме потпуне повећености себи, унутрашњем, прије свег духовном животу, преиспитивању и тражењу самога себе у себи. Сам пост и уздржавање од мрсне хране је само једна врста помоћи у том благодетном добу живота цркве. Иначе, само уздржавање од јела и јаке хране, само по себи, без овог што сам поменуо није пост. Смисао поста је само у његовој духовној димензији, а то је рад на изградњи самога себе у духовном погледу – објашњава протођакон доктор Љубомир Ранковић.

Црква проповиједа да је вријеме поста период када треба праштати. То је вријеме љубави и уздизања у вјери, до чега се стиже свакодневним молитвама.

– То значи кориговати свој однос, прије свега према члановима своје породице, својим комшијама и ближњима, а из свега тога произилази однос према самоме себи. Циљ је покушати у себи савладати све оно што трује човјекову душу. Наравно, све се то може постићи личним трудом, али изнад свега молитвом Богу, причешћем у храмовима, похађањем светих богослужање да заједно са својим ближњима учествујемо и осетимо саборни дух. Тако се може све побиједити јер црква има свето причешће за које се припремамо кроз свету тајну покајања и исповијести – истиче Ранковић.

Посебан значај има исповијест, која представља “свету тајну” и начин да се човјек очисти од гријеха.

Снежана Панић, супспецијалиста за исхрану здравих и болесних лица, наглашава да се пост не препоручује старијим, болесним и дјеци, али да је за здраве особе веома корисно суздржавање од превеликог уноса хране.

​blic.rs / infobijeljina.com