Прослава 45 година матуре ученика бијељинске Гимназије - генерације 1978. године :: Semberija INFO ::

 

Прослава 45 година матуре ученика бијељинске Гимназије - генерације 1978. године


Обиласком зграде старе бијељинске Гимназије и школским часом у просторијама једне од најугледнијих бијељинских школа, 45. година матуре обиљежила је генерација из 1978. године.
 
Ово је задња генерација која је похађала Гимназију прије пресељења на нову локацију у Рачанској улици, и једна је од најуспјешнијих коју је икада дошколовала ова установа.


 
Дарко Милошевић, организатор прославе 45 година матуре истакао је да овај број година није мало за људски вијек, али да је оно што сви носе у срцима и сјећању,, вјечно младо и раздрагано“.
 
„Сви само физички носимо бреме годинама, а ону младост, раздраганост показали смо и данас и ја гледам моје другове кроз оне ликове које сам оставио у овој згради кад смо се растали.
 
Ми смо посљедња генерација која је изашла из старог здања Гимназије и његујемо традицију да се овдје окупљамо. Морам рећи даје по истраживању директора Ђукина, ово најбоља генерација у историји ове школе.
 
Наравно то треба узети субјективно, али за мене и за нас јесте, ово свакако јесте најбоља генерација“, рекао је Милошевић.
 
Током школовања матуранти 1978. године, истицали су се наградама на такмичењима у знању из области математике, физике, ликове умјетности, књижевности, спорта, али је како истиче Милошевић, истраживање показало и да су и десетак година након матуре бројни, они који су наставили са успјесима и градњом значајних каријера.
 
 

„Од 140 матураната данас је 27 доктора, 40 љекара са изузетним каријерама, са нама су и власник ИТ компаније из Торонта, људи из Беча и Сиднеја, много инжењера, новинара, професора, правника, стручњака у разним областима. У спорту смо били изузетни. Жао ми је што са нама није Нихад Изић који је био у шампионској екипи КК „Босна“ када су били прваци Европе.
 
Наш Небојша Нешо Лазаревић који каријеру остварио у Партизану, а касније играо кошарку у Европи. Заиста успјешна генерација, да сада не изоставим сада било кога, јер бих могао и морао набројати много успјешних људи из било које области„ казао је Милошевић.
 
На окупљањима генерације матураната 1978. године, обично се окупи око стотињак учесника који се подсјете школских дана и времена сазријевања у одрасле људе спремне да учествују пуноправно у друштвеном животу и дају свој допринос његовом развоју. Угодно дружење овај пут су наставили у Ресторану ;;Пет језера“.
 
У згради Основне школе” Свети Сава” саграђене 1902. године, налазила се Прва бијељинске Гимназија која је почела да ради као Нижа гимназија 1. септембра 1919. године. Отварањем В разреда 1924. године добила је назив Реална гимназија.
 
Гимназија је преко 50 година школовала ученике на овој локацији, да би у априлу 1979. године била премјештена у нову зграду, у Рачанској улици, гдје се и данас налази.
 
Гимназија данас носи назив по слијепом гуслару, устаничком пјеснику Филипу Вишњићу.

(Семберија инфо)