ПОЧЕО ФЕСТИВАЛ ФОКЛОРА ДЈЕЧИЈИХ И ИЗВОЂАЧКИХ АНСАМБАЛА :: Semberija INFO ::

 

ПОЧЕО ФЕСТИВАЛ ФОКЛОРА ДЈЕЧИЈИХ И ИЗВОЂАЧКИХ АНСАМБАЛА


У Бијељини је вечерас почео дводневни Фестивал фолклора дјечијих и извођачких ансамбала, на којем учествује око хиљаду учесника из Републике Српске, Србије, Словеније и Сјеверне Македоније.
 
Од 18.00 до 19.00 часова учесници су дефилеом проши кроз град, а уочи почетка Фестивала испред Центра за културу заједно су одиграли традиционална коло, уз присуство великог броја грађана.
 
Ово је прва година да је Фестивал прерастао у такмичарски карактер, а такмичарски дио планиран је за сутра навече у Центру за културу.



Фестивал се завршава у недјељу, 4. јуна, а организатори су бијељински Културно-умјетничко друштво "Плетеница" и Клуб за дјецу "Гарфилд".
 
Из Градске управе најавили су да ће због овог фестивала, као и Међународног фудбалског турнира "Стопама Саве Милошевића" бити обустављен саобраћај у центру града.
 
Саобраћај је данас обустављен у улицама Меше Селимовића и Вука Караџића, односно, на Тргу краља Петра Првог Карађорђевића од 18.00 до 18.30 часова или до завршетка дефилеа.
 
Обустава ће сутра бити у улицама Меше Селимовића и Вука Караџића, односно, на Тргу краља Петра Првог Карађорђевића од 18.00 до 22.00 часа или до завршетка Фестивала.
 
КУД „Плетеница“, Бијељина настало је 2007.године, као фолклорна секција у оквиру Клуба за дјецз „Гарфилд“. Избором адекватних руководиоца ансамбала, квалитетним избором игара и пјесама, порасла је заинтересованост великог броја дјеце за упис у фолклорни ансамбл, тако да смо већ 2009.године прерасли у озбиљно КУД-о.


 
Тренутно КУД „Плетеница“ броји преко 300 чланова од 5-22 године у 12 ансамбала различитих узраста.
 
Осим фолклорних група по узрастима, у оквиру КУД-а имају и изворну групу, као и групу рекреативаца.

(Семберија инфо)