Филм "Анатомија пада" добио Златну палму на 76. филмском фестивалу у Кану :: Semberija INFO ::

 

Филм "Анатомија пада" добио Златну палму на 76. филмском фестивалу у Кану


Филм француске редитељке Жистин Трие освојио је у Кану Златну палму за најбоље остварење на 76. Међународном филмском фестивалу. Филм "Анатомија пада" освојио је главну награду. У утрци је ове године био 21 филм.

Жистин Трие (44) је постала трећа награђена редитељка у историји Канског фестивала. Прије ње су то биле Џејн Кемпион за филм "Час клавира" (1993) и Жилија Дикурно 2021. године за остварење "Титан".

Гран при жирија освојио је Џонатан Глејзер за филм "Зона интересовања" о свакодневном животу нацистичког команданта Аушвица. Жири је на тај начин упутио поруку о застрашујуц́ој баналности зла, оцијенила је агенција Франс прес.

Додјелом награда у Кану је синоћ завршен фестивал, током којег су црвеним тепихом прешле бројне звезде међу којима Харисон Форд и Џони Деп.

Предсједник жирија је био шведски редитељ Рубен Остлунд, прошлогодишњи добитник Златне палме за филм "Без филтера".

Заштитно лице фестивала је ове године била француска глумица Катрин Денев са њеним огромним портретом на улазу палате. Црно-бијела фотографија је из 1968. године из остварења "Ла цамаде" редитеља Алена Кавалијеа.

Међу звијездама које су се такмичиле за Златну палму, били се већ награђиване личности попут Британца Кена Лоуча (86), двоструког побједника (2006. и 2016.), Нијемца Вима Вендерса, који је освојио награду 1984. за "Париз Тексас", и Италијана Нанија Моретија.

Филм који је привукао пажњу ове године је остварење "Жан де Бари" француске редитељке Маивен. њен филм је прича о миљеници краља Луја 15. којег игра Деп, звијезда филмова "Пирати са Кариба" и који је персона нон грата на америчким телевизијама након оптужби за породично насиље.

Деп је на фестивалу рекао да је много тога што је написано о њему "страшна фикција".

Деп, који је постао неомиљен у Сједињеним Америчким Државама од суђења са бившом супругом Амбер Херд због оптужби за породично насиље, у Кану је добио све почасти свијета кинематографије на отварању фестивала.

На маргинама фестивала који је почео 16. маја, одржани су протести француског синдиката ЦГТ, организатора протеста против пензионе реформе у Француској. Ти скупови су одржани без већих инцидената, а фестивал је као и претходних година обезбјеђивала полиција, која је раније назначила мјеста забране окупљања.


БЕТА / БХРТ