Почео први Фестивал класичне музике у Бијељини :: Semberija INFO ::

 

Почео први Фестивал класичне музике у Бијељини


Центар за културу „Семберија“ Бијељина вечерас је била мјесто на којем је бијељинска публика могла  уживати у дјелима Моцарта, Менделсона, Холста, Бритена и Бартока у извођењу вансеријски талентованог ученика Музичке школе „Стеван Стојановић Мокрањац“ Бијељина, Новака Трифковића ученика у класи проф. Александре Радосављевић и бањалучког оркестра „Бан Светислав Тиса Милосављевић“ под диригентском палицом Бранке Радошевић Митровић.

Магистар Александра Радосављевић, професор клавира казала је да циљ организовања Фестивала класичне музике у Бијељини едукација и праћење младих талената.



-Вечерашњим концертом отворили смо први Фестивал класичне музике у Бијељини који је окупио око стотину учесника из Србије, Републике Српске и Федерације БиХ. Затварање фестивала биће одржано у понедељак, 30. јануара концертом полазника радионица клавира, хармонике, флауте и виолине који ће бити одржан у Галерији Центра за културу“, казала је Радосављевићева и додала да одржавање првог Фестивала класичне музике не би било могуће без подршке Градске управе Града Бијељина, као и подршке Музичке школе „Стеван Стојановић Мокрањац“ Бијељина.

Љубиша Петровић, градоначелник града Бијељина истакао је Градска управа Града Бијељина увијек спремна да подржи младе таленте, као што је Новак Трифковић.



-Велика нам је част да будемо покровитељи Фестивала класичне музике који је вечерас отворен. Можемо се похвалити да ћемо до краја јануара бити град са рекордним бројем културно –умјетничких дешавања. Ову динамику ћемо наставити и убудуће“, истакао је Петровић.

-Ја сам пријатно изненађена, јер фестивали оваквог типа у овим тешким времена изузетно су ретки. Свакако, годи ми тај дух и ентузијазам који постоји у Бијељини, тим пре што сам овде и радила, па ми је драго да је омладина тако израсла, да сада спремају фестивал оваквог нивоа“, истакла је Јокут Михајловић.



Новак Трифковић, звијезда вечери, ученик Музичке школе „Стеван Стојановић Мокрањац“ Бијељина пред почетак концерта истакао је да има трему.



-Имам трему, али то је позитивна трема. Вриједно сам вјежбао, свираћу Моцартов концерт у А дуру и једва чекам“, казао је млади Новак.
 
Вечерашњим свечаним концертом и премијерним извођењем Мозартовог клавирског концерта К.В. 488, бр.23 у А-дуру, отворен је први Фестивал класичне музике у Бијељини у организацији Града Бијељина и УМПРС „Мусика Арто“, а који ће трајати од 28. до 30.јануара 2023. године.



Поред културног значаја за Бијељину, овај концерт је био и хуманитарног карактера, а сав прикупљени новац биће уплаћен за лијечење oсмогодишње Aнастасије Лакић, из Бијељине, која болује од акутне лимфобластичне леукемије високог ризика.

(Семберија инфо)