БИБЛИОТЕКА “ФИЛИП ВИШЊИЋ”: ПРЕДСТАВЉЕН РОМАН “РУЖА ПОД ЛЕДОМ” :: Semberija INFO ::

 

БИБЛИОТЕКА “ФИЛИП ВИШЊИЋ”: ПРЕДСТАВЉЕН РОМАН “РУЖА ПОД ЛЕДОМ”


У Народној библиотеци „Филип Вишњић” представљен је аутобиографски роман „Ружа под ледом” Мирка Демића. Роман је прошле године објавило Српско културно друштво „Просвјета” из Загреба, а аутор романа подсјећа да је рођен у Горњем Класнићу код Глине у Хрватској и да је са “Олујом” дошао у Србију.

-Желио сам да своје успомене задржим и подијелим са другим људима. Ово је прича о дјетињству, лектирама, љубавима, првим губицима, и тд. Назив “Ружа под ледом” говори симболично о мом пра пра деди, који је дошавши на коњу у наш крај, који је тада био пуст, а био је зимски период, наилази на замрзнут извор. Коњ није хтио да се помјери из мјеста, пра пра деда је сишао са коња, пришао је залеђеном извору, а испод леда је била залеђена ружа. То је био разлог да своју фамилију доведе на тај простор и ту подигне своје село”, рекао је Демић. Он је додао да је на Бадњи дан 2021. године, кад је завршавао роман, из његовог завичаја дошла једна фотографија од пријатеља који су били у близини његове девастиране куће, а који су сликали процвјеталу ружу.



-Ружу је некада засадила моја мајка и окалемила, а с обзиром да је процвјетала у зимском периоду, фотографија коју сам добио, “пресудила” је да роман носи име “Ружа под ледом”, рекао је Демић који је и директор библиотеке у Крагујевцу. Сарадња крагујевачке библиотеке и библиотеке “Филип Вишњић” у Бијељини, траје већ годинама, а директор Жељана Арсеновић истакла је да јој је задовољство што Мирко Демић представља роман у Бијељини.

-Радује нас чињеница да ће Лагуна штампати роман и што ће бити у рукама великог броја читалаца”, рекла је Арсеновићева. Мирко Демић је романописац, приповједач, есејиста, драмски писац, публициста, приређивач. Добитник је бројних награда, међу којима Андрићеве награде, награде „Дејан Медаковић“, „Меша Селимовић“, награде „Мирослав Дерета“, Ђурђевданске награде града Крагујевца, те награде „Бранислав Нушић“. Осим награда за књижевност он је добитник и награде „Ђура Даничић“ за допринос развоју библиотечко-информационе дјелатности и културе у Србији.

(Семберија инфо)