ВИЈЕК ОД РОЂЕЊА АРХИТЕКТЕ БРАНКА ПЕШИЋА :: Semberija INFO ::

 

ВИЈЕК ОД РОЂЕЊА АРХИТЕКТЕ БРАНКА ПЕШИЋА


Вијек од рођена архитекте Бранка Пешића и 15 година од смрти биће обиљежено изложбом „Отисци градитеља” у Установи културе „Пароброд” у Београду, која ће бити отворена у петак 22. октобра у 19 часова.

Архитекта Бранко Пешић оставио је обимно и сложено градитељско дјело на различитим пољима архитектонског стваралаштва. Уз вишедеценијску педагошку дјелатност професора Грађевинског факултета (1951-1986), успјешно и ефикасно је водио изузетно компликоване грађевинске пројекте, као што су изградња тада највише грађевине на Балкану, Палате Београд, висине преко сто метара (1974), као и још већи и захтјевнији подухват, наставак градње Храма Светог Саве, педесет година послије започетих радова, саопштио је организатор изложбе.

Од његових многобројних реализованих пројеката велики дио опуса посветио је изложбеној и сајамској архитектури. На архитектонским  конкурсима Пешић је добио преко двадесет награда. Међу остварењима су му и тридесетак црквених објеката и конака међу којима се истиче црква Св. Петке на Чукаричкој падини. Био је предсједник и члан бројних стручних жирија и учесник изложби. На мјесту предсједника секције архитектуре Улупудса је био 14 година, а затим четири године и предсједник овог удружења.

Предсједник Савеза примјењених умјетника и дизајнера Југославије био је годину дана. За свој рад Бранко Пешић добио више медаља и диплома за ангажовање на културном и стручном пољу. На изложби ће бити приказан његов стваралачки опус уз потпуно личне утиске и запажања забиљежене у аутобиографским записима „Сјећања”, у којима нас води кроз свој живот и рад кроз мозаик историјских, личних и пословних изазова.

Ауторски тим изложбе чине Марија Андрејевић, Ана Петровић и Марија Павловић. Поставка траје до петог новембра.

(Политика)