Још једна “Путологија” у Музеју Семберије: Путовање је привилегија да проживиш пет живота :: Semberija INFO ::

 

Још једна “Путологија” у Музеју Семберије: Путовање је привилегија да проживиш пет живота


Јелена Ранковић из Београда, новинар, писац, фотограф, истраживач, свјетски путник. До сада је посјетила педесетак земаља широм планете, а више пута је боравила у Јапану.Вечерас, у оквиру још једне “Путологије” у Музеју Семберије, којој је присуствовао и градоначелник Бијељине Љубиша Петровић, причала је о  земљи излазећег сунца – Јапану.



“Иако сам посјетила педесетак земаља, увијек кажем да бројке нису важне, али су важне успомене које су обиљежиле та путовања. Људи реагују када им поменеш број земаља у којима си боравио. Неки кажу, то је много, али, за мене је то још увијек мало. Путовања су као тетоваже, не можеш да се зауставиш и нема краја томе. Путујем откако знам за себе. Први пут сам летјела авионом када сам имала два мјесеца. Кренули смо за тадашњи Титоград, а слетјели, због невремена, у Сплит. Тако сам постала авантуриста од малих ногу. Путовања су ме обиљежила као биће.  Често понављам реченицу: “Неко пушта коријење, а некоме расту крила”.

Јелена каже да је у Јапану била више пута и за ову земљу Далеког истока каже да је “планета за себе”. 

“Уврстила бих једну обавезну екскурзију и путовање у Јапан за све наше грађане са Балкана, да виде како нешто треба и како не треба радити у животу. Јапан ме изненадио тишином. Никоме није јасно како функционише Токио, град са 38 милиона становника, јер тамо влада тишина, поштовање међу људима. Јапанци су другачији од нас, не додирују се, не рукују се, не гледају у очи, не причају приче. То за нас може дјеловати помало фрустрирајуће.  И Јапан се мијења. Не чувају све што су наслиједили. У свакодневном животу живе готово као и ми. У Јапану не можеш с посла отићи кући,  док не оде директор фирме. У закону пише да имају годишње одморе, али, уколико проведеш више од три дана на одмору, колектив ће ти замјерити. У том случају ћеш морати свакоме у колективу купити поклон и извинити се”.
Јелена каже да су за њу  незабораван утисак на путовањима оставили Лаос,  Мијанмар,бивша Бурма и Шри Ланка.



Градоначелник Љубиша Петровић  изјавио је да “Путологија” представља добру прилику да Бијељинци сазнају више о далеким земљама, као што је Јапан.

“Из прве руке сазнајемо нешто што нисмо знали о Јапану. Овакви сусрети обогаћују човјека и помажу нам да и ми сами планирамо своја наредна путовања”, истакао је градоначелник Петровић.


Семберија инфо - Љ. Љубојевић