ПЛОЧА „ГИЛГАМЕШОВ САН” ВРАЋА СЕ У ИРАК :: Semberija INFO ::

 

ПЛОЧА „ГИЛГАМЕШОВ САН” ВРАЋА СЕ У ИРАК


Глинена плоча стара 3.500 година откривена у рушевинама библиотеке древног месопотамског краља, која је украдена из ирачког музеја пре 30 година, коначно се враћа у Ирак.

Глинена плоча исписана клинастим писмом вриједна 1,7 милиона долара пронађена је 1853. године, као дио збирке од 12 плоча у рушевинама библиотеке асирског краља Асурбанипала. Ова плоча, како су стручњаци утврдили, садржи дио чувеног „Епа о Гилгамешу” и спада у ред најстаријих религијских, али и литерарних текстова.

Званичници вјерују да је илегално увезена у САД 2003. године, затим продата „Хоби лобију” и на крају изложена у Музеју Библије у Вашингтону. Федерални агенти заједно с истражитељима унутрашње безбједности плочу, познату као „Гилгамешов сан”, заплијенили су из музеја у септембру 2019.

Мјесецима касније, савезни тужиоци у Бруклину у Њујорку започели су судски поступак за одузимање који је резултирао репатријацијом на церемонији у Смитсонијановом Националном музеју америчких Индијанаца, на којој ће бити и званичници из Ирака.

 „Враћањем ових незаконито стечених предмета, власти у Сједињеним Америчким Државама и у Ираку дозвољавају ирачком народу да се поново повеже са страницом своје историје”, рекла је Одри Азуле, генерална директорка Организације уједињених нација за образовање, науку и културу.

„Ова изузетна реституција велика је побједа над онима који осакаћују наслијеђе, а затим га продају како би финансирали насиље и тероризам”, истакла је она.

Фарид Јасин, амбасадор Ирака у САД, објаснио је да је нестанак плоче из музеја деведесетих година много погодио Ирачане. Додао је да је враћањем плоче исписане клинастим писмом учињен прави потез, али да још много шта треба учинити како би се сачувало културно наслијеђе широм свијета. Подсјетио је да се умјетнине и данас краду у различитим дијеловима планете.

Од 2008. године, захваљујући разним истрагама у многим крајевима свијета, у 40 земаља враћено је више од 15.000 вриједних историјских предмета. У истом периоду најмање 5.000 предмета враћено је у Ирак.

​Агенције