Квантна физика у умјетничким дјелима :: Semberija INFO ::

 

Квантна физика у умјетничким дјелима


Изложбом слика и скулптура „Суперпозиција свих могућности“ Јелена Кршић се до 2. октобра представља у Дому породице Жигон  на Сењаку, у ком је атеље овом приликом први пут претворен у галерију. На десетак слика и неколико скулптура умјетница је приказала теорију промјена атома и честица из физичког стања у енергију, у зависности од присуства посматрача.

– Суперпозиција свих могућности је објашњење квантних физичара да честица (фотон, квант) истовремено егзистира и као талас (енергија) и као честица (материја). Систем има могућност да у исто вријеме постоји у свим (различитим фреквенцијама) стањима. Када научник приступи мјерењу (посматрању), суперпозиција колабира (манифестира) једну физичку реалност. Прије посматрања, она егзистира у трансценденталном стању могућности. Дакле физикални реалитет је субјективан, посматрач игра активну улогу у оном што ће се у природи манифестовати – објашњава умјетница ка чему је усмјерена њена пажња.

Осим ове изложбе у другом  дијелу куће Жигон је музејска поставка Јелене и Стеве Жигона, који су обиљежили свијет филма и позоришта. Потом у октобру и Никола Жигон, сликар, најављује овдје изложбу – насталу као инспирација која се родила у Нјемачкој, током боравка у Минхену,  а сазрела је у Београду.

Агенције