Пољопривредна и медицинска школа - Марко Драгичевић: Млади и будућност :: Semberija INFO ::

 

Пољопривредна и медицинска школа - Марко Драгичевић: Млади и будућност


Млади и будућност
           
Доласком на свијет сваког новог живота, почињу родитељске бриге о њему. Уз прегршт лијепих жеља за своје дијете, увијек се намеће питање и како га сачувати од свих странпутица које нас окружују. Можда никада није било теже васпитати дјецу него што је то данас. Шта рећи младом човјеку о правим људским вриједностима, када живимо у времену када преовладавају неке друге вриједности?

Младима је потребно да имају идоле у великим научницима, пјесницима, оствареним стручњацима из различитих области. Међутим, савремена технолошка достигнућа пласирају неке нове вриједности у виду ријалити „звијезда“, полуголих пјевачица и свега онога што би за нормално васпитање били пороци. Како сада млад човјек, који је из дјетињства понио савјете да се вриједним радом стиже до високих циљева, да схвати како то да су на челним позицијама у друштву људи са завршеним вечерњим факултетима, који нису никада загријали столицу и показали своје муком стечено знање?

Шта да буде мотив ђаку генерације да настави школовање на неком тешком факултету на коме га чека безброј непроспаваних ноћи, како би у задатим роковима положио све испите када види себи сличне младе и вриједне људе како постају само број на евиденцији незапослених?

Да ли је будућност за ове генерације у политичким партијама, јер је то један од путева до дуго чеканог посла, или ће на тој животној расксници успјешан, млади човјек одабрати пут у непознато, далеко од родне земље, гдје ће међу неким страним људима успјети да покаже своје знање и да га неко због знања вреднује? Тешка су ово питања, а одговори још тежи.

Колико ће младих одабрати пречице до бољег живота, а колико ће остати на путу рада до успјеха, показаће вријеме пред нама. Не треба губити наду да ће поново праве вриједности бити цијењене и вредноване и да ће ове генерације младих управо показати да се може бити срећан и успјешан у нашој земљи.
 
Марко Драгичевић                                                                                                                            
ЈУ Пољопривредна и медицинска школа Бијељина, смјер медицински техничар, ​III-6