ЈУ ГИМНАЗИЈА ФИЛИП ВИШЊИЋ: ОГЛЕДНО МАТЕМАТИЧКО ОДЈЕЉЕЊЕ :: Semberija INFO ::

 

ЈУ ГИМНАЗИЈА ФИЛИП ВИШЊИЋ: ОГЛЕДНО МАТЕМАТИЧКО ОДЈЕЉЕЊЕ


ЈУ Гимназија ,,Филип Вишњићʼʼ из Бијељине добила је сагласност од Министарства просвјете и културе РС да, од школске 2020/21. године, може да упише једно ОГЛЕДНО МАТЕМАТИЧКО одјељење по узору на таква одјељења Математичке гимназије из Београда. 


 
Зашто математичко одјељење?
 
У протеклих неколико година ми смо уписивали ученике у три смјера: општи, друштвено-језички и рачунарско-информатички. Свјесни да се свијет око нас мијења и да треба да пратимо трендове у скоро сваком погледу, нама је требао искорак, нова идеја за нови вијек Гимназије. Нашли смо је у нашим дивним ученицима, такмичарима из природних наука, и њиховим професорима (менторима) на чије смо резултате итекако поносни. Оно што њима недостаје јесте више рада из предмета које воле: математика, физика и рачунарство и информатика.
 
Наша школа је годинама уназад била расадник талената из природних наука, који су заједно са својим професорима учествовали на многим регионалним и републичким такмичењима и освајали нека од прва три мјеста. Били су ту, између осталих, Владан Лазаревић, Срђан Бишановић, Стефан Минић, Тања Милићевић, Наташа Росић, Митар Бурсаћ,  Дејан Богдановић, Јелена Лазић, Драган Марковић, Дејан Пејић, Јован Катанић, Милица Пухало, Ивана Пијетловић.
 
Мишљење професора природних наука који предају ђацима такмичарима у општем смјеру је да њима недостаје одређен фонд сати додатне наставе и припреме за такмичење. Недостаје нам и контакт са професорима са факултета које други ученици имају у већим срединама. Такође, неразумијевање професора других предмета доводи до тога да ти ученици имају мање времена да се посвете рјешавању задатака из математике, физике и рачунарства и информатике.


 
Један од првих показатеља да постоји могућност за формирање једног оваквог одјељења, јесте организовање ,,Љетње школе младих математичараʼʼ у нашој школи од 19. до 23. маја 2017.г. коју је отворио министар просвјете и културе Републике Српске г. Дане Малешевић. Од тада, кроз ову школу, сваке године прође тридесетак ученика из цијеле Републике Српске који су имали прилику да присуствују предавањима и радионицама еминентних професора математике и физике са универзитета у Београду, Источном Сарајеву и Бања Луци. Рад у малим групама је тим ученицима показао нови начин стицања знања, а нама потврдио да је такав рад једини могућ за напредовање.
 
Циљ образовања и васпитања у математичком одјељењу је да се путем стицања функционалних знања, овладавања вјештинама, формирања ставова и вриједности, у оквиру предвиђених наставних предмета, обезбиједи:
 
  • пун интелектуални, емоционални, социјални, морални и физички развој ученика у складу са њиховим способностима,  потребама, интересовањима;
  • унапређивање језичке, умјетничке, културне, научне, техничке и посебно  математичке и информатичке писмености, што је неопходно за наставак образовања и професионални развој;
  • подршка развоју међупредметних компетенција.
 
Број ученика и кабинет
 
Наш приједлог је да број ученика у овом одјељењу не прелази 16, како би се могле формирати групе за додатну наставу и припреме за такмичење. Такође, план је да ово одјељење има свој кабинет са неопходним наставним средствима потребним за реализацију наставе.
 
Наставни план и програм
 
Свјесни да у гимназијским смјеровима нема математичког одјељења, Министарство је предложило  да се наставни план и програм за експерименталноно математичко одјељење формира на основу: наставног плана и програма Математичке гимназије:
 
- предмети у I разреду: српски језик и књижевност, енглески језик, историја, географија, физичко всапитање, хемија, анализа са алгебром, геометрија, физика, рачунарство и информатика, веронаука/култура религија.
                       
Уџбеници
 
У настави би се користили уџбеници који се користе у Математичкој гимназији у Србији.
 
На основу свега наведеног сматрамо да су све новине које се уводе пожељне и да ће користити, како ученицима, тако и настави у цјелини. Такође, ученици који би похађали ово одјељење, стекли би више знања из природних наука чиме би им се отворило више могућности у погледу даљег школовања и развијања. За ученике из других градова смјештај је обезбијеђен у Дому ученика у Бијељини.
 
Добродошли су сви ученици који желе да
своје потенцијале развијају на прави начин!
 
Буди и ти гимназијалац!
 
ДИРЕКТОР: Владимир Шавија