Епархијски културни центар - Одржана Светосавска академија: Свети Сава, наш свјетионик у времену :: Semberija INFO ::

 

Епархијски културни центар - Одржана Светосавска академија: Свети Сава, наш свјетионик у времену


У славу великог српског проветитеља Светог Саве, вечерас (недјеља), уочи Савиндана, у Епархијском  културном центру одржана је традиционална Светосавска академија.

Након што је црквени хор “Свети Ђорђе” извео Химну Светом Сави, написану 1817. године у једном од Фрушкогорских манастира, Његово преосвештенство епископ зворничко – тузлански Фотије благословио је Светосавску академију, напоменувши том приликом  да у вријеме обиљежавања великог јубилеја – 800 година од признања самосталности СПЦ, српски народ има чврсте темеље у вјери, те да не лута у духовном животу.

“Овом приликом желим да кажем нешто и о томе да је Свети Сава родоначелник православног монаштва код нас. Од њега потиче и писана ријеч, житија, манастири, култура и болнице које је градио. Манастирско монаштво је, такође, једно светосавско дјело које је изузетно значајно. Свети Сава  је написао Хиландарски и Карејски типик у које је преточио своје искуство православног монаштва, од Синаја, Палестине, Свете Горе и Цариграда. Све је то сабрао у својим типицима. Свети Сава је почео свој подвиг у Карејској испосници, у којој нема кревета. Тамо монаси спавају на столици и читаве године посте на води. То је најстрожији пост. Велики манастири живе, не само кроз богослужење, већ и кроз аскетске подвиге. Свети Сава је написао и Студенички типик. Он је наше монаштво темељио на египатском, синајском, палестинском монаштву. У Студеници је постојала доња и горња испосница, као и у Светој Гори. И када је постао архиепископ, 1219. године, Свети Сава је често боравио у тим испосницама. Свети Сава је, дакле, био један светогорски аскет, најизворнијег типа”, истакао је у свом благослову епископ зворничко – тузлански Фотије. 

У Светосавској бесједи Драгослав Бокан, режисер и књижевник, истакао је да је у прошлој години обиљежен велики јубилеј – 800 година од стварања аутокефалне српске цркве.



“Од тренутка када је створена српска отаџбина, у јединству Цркве, Народа и Државе, ево, сада се тај циклус наставља. По мени је врло важно, након што прође та јубиларна година, када се та свечарска атмосфера ублажи и утихне, да и тада наставимо да говоримо о ономе о чему смо говорили прије тога, да не заборавимо да не служе само јубилеји за подсјећање на важност Светосавља у нашем народу. Не постоји ниједна година, ниједан мјесец, нити један дан, када нам поуке Светог Саве нису животно неопходне. Он нас увијек и изнова учи да нема краја, нити граница, нашем подвигу, што се управо дешава ових дана, уочи Божића и након Божића, у српској Црној Гори. Актуелни догађаји су у вези са прошлошћу, вјечношћу и будућношћу. Иза свега тога стоји наш духовни пастир и наш свјетионик у времену и вјечности, архиепископ Сава Немањић, наш Свети Сава.  Иако је прошао велики јубилеј, наставља се наш сусрет и наше сретење са Светим Савом. Он тим својим гласом из вјечности говори много гласније него наши савременици, и учи нас свему ономе што нам је заиста неопходно”, напоменуо је Драгослав Бокан.

На Светосавској академији пригодан културно – умјетнички програм извели су ученици Економске школе у Бијељини.

Семберија ИНФО - Љ. Љубојевић