ДАНАС ЈЕ БОЖИЋ: ХРИСТОС СЕ РОДИ - ВАИСТИНУ СЕ РОДИ :: Semberija INFO ::

 

ДАНАС ЈЕ БОЖИЋ: ХРИСТОС СЕ РОДИ - ВАИСТИНУ СЕ РОДИ


Божић је најрадоснији хришћански празник који се обавезно слави у кругу породице. Празновање Божића и у Семберији и на Мајевици обилује низом обичаја. Обичаји се од краја до краја и од села до села само у нијансама разликују, јер постоје божићни обичаји који су обавезни готово у сваком дому. 

За Божић су обавезни – печеница, чесника и положајник. Чесница је погача која се прави од брашна воде и масти, обично без квасца. Најчешће је мијеси најстарија укућанка рано ујутро на Божић, прије изласка сунца. У чесницу се ставља златник или метални новчић којим положајник дарује огњиште, ивер од бадњака, зрнке пасуља и кукуруза и папак од печенице. За столом се чесница ломи на онолико дијелова колико има укућана. Онај кога западне нешто што је стављено у чесницу, према вјеровању, имаће новца, здравља и среће током цијеле године. Свакако, највише се обрадује онај ко у свом парчету чеснице пронадје златник или новац.

У српском народу печеница је најчешће младо прасе, док у неким крајевима то може бити и младо јагње и назива се веселица. Печенице се пеку на Бадњи дана, а на Бадње вече се уносе у кућу и наслањају на источни зид гдје остају до Божића када се служе на божићној трпези. Негдје влада мишљење да на празничној трпези се не смије наћи перната живина, јер она симболише назадовање и растурање куће зато што кљуца и баца земљу иза себе. Али, свакако, влада мишљење да божићна софра мора бити богата, како би и кућа била богата и година родна.

У кући на Божић, у рано јутро, први долази положајник. Он ступа десном ногом преко прага, поздравља укућане ријечима ,,Христос се роди", на шта му они одговарају ,,Ваистину се роди". Затим положајник прилази ватри и бадњаком џара жар, говорећи ,,Колико варница толико парица, колико варница толико среће и весеља" и даље набрајајући све оно што мисли да би ваљало да се у домаћиновој кући деси и умножи. Због благосиљања дома и укућана домаћица положајника дарује пригодним поклонима и од срца му захвали.

На Божић се у свим храмовима служе јутарње литургије на које многи вјерници одлазе, а након божићњег доручка, обичај је да се тај велики празник својим најдражим и честита. На Божић се људи поздрављају ријечима: "Христос се роди!" и отпоздрављају са: "Ваистину се роди!". Уколико се шаље честитка на њој треба да пише "Мир Божји, Христос се роди".

Семберија ИНФО - В. Зеленовић