БОГАТА ИСТОРИЈА У СЛИКАМА И ПОРТРЕТИМА :: Semberija INFO ::

 

БОГАТА ИСТОРИЈА У СЛИКАМА И ПОРТРЕТИМА


Поводом обиљежавања Дана државности у Галерији Матице српске, током оба празнична дана, одржавају се кустоска вођења кроз сталну поставку ове куће.

Вођењем под називом „Историја у сликама”, које је одржала кустоскиња Станислава Ј. Миндић, у понедељак у 13 и 17 сати, публика је могла да се упозна са дјелима из 19. вијека која свједоче о „златном добу” српске историје оличене у средњовековној држави Немањића, али и са дјелима насталим под утицајем оновремених историјских догађаја и идеје о обнови српске државности у периоду послије Првог и Другог српског устанка.

Вођењем насловљеним „Српски језик и умјетност”, које ће одржати филолог Милица Милошевић у уторак у 13 и 17 сати, посјетиоци ће се подсетити историје нашег језика. Од Саве Мркаља, преко Вука Стефановића Караџића, до Ђуре Даничића радило се на реформи српског језика, коју ће касније прихватити млађи нараштаји попут пјесника Бранка Радичевића. Преко портрета значајних и поменутих личности, обухваћена је прича о развоју српског књижевног језика и правописа од почетка до средине 19. вијека, са акцентом на Вуковом раду.