Дан заљубљених, 14. фебруар: Нека вам сваки дан буде окупан љубављу :: Semberija INFO ::

 

Дан заљубљених, 14. фебруар: Нека вам сваки дан буде окупан љубављу


Дан Светог Валентина, познатији као Дан заљубљених, у западној варијанти и Валентиново, празник је који се прославља 14. фебруара сваке године. Посредно или непосредно га обиљежава велики број људи широм свијета, нарочито младих. Дан заљубљених је данас секуларан, док је, у данашњем облику, изворно у питању празник Протестантске и Римокатоличке цркве. 

Сем западних, овај дан обиљежава и Православна црква, али пола године касније, 12. августа. Светац којег православци славе 14. фебруара по грегоријанском, односно 1. по јулијанском календару, јесте Свети Трифун, заштитник винове лозе, те виноградарства и вина. Тај празник се назива Тривундан. 

Прослава Валентинова (дана) у почетку је била намијењена неколицини истоимених ранохришћанских светаца. Најпознатија мартирологија (начин на који неко постаје светац-мученик) Валентина јесте та да је погубљен јер је вјенчавао војнике, што је тадашњи римски цар Клаудије II строго забранио, сматрајући да су ожењени мушкарци лоши војници. Према вјеровању, док је одлазио да му одрубе главу, Валентин је слијепој тамничаревој кћерки послао писмо са жутим шафраном у знак захвалности за указану пажњу, писмо је било потписано „од твог Валентина”.

Дан Светог Валентина је први пут са романтичном љубављу повезан у четрнаестом вијеку у круговима блиским Џефрију Чосеру, енглеском пјеснику позног средњег вијека. У то вријеме, међу угледним људима била је популарна отмена љубав. До петнаестог вијека, ова пракса је прерасла у то да заљубљени своју љубав исказују цвијећем, слаткишима и честиткама. Савремена обиљежја Дана заљубљених обично су црвени срцолики поклони, голубице и играчке или фигуре у облику Купидона (староримског бога страсне љубави). Још од деветнаестог вијека, руком писаним честиткама, мјесто на тржишту одузимају масовно произведене честитке.  

У данашње вријеме, када је овладао нови начин комуникације, честитке се шаљу интернетом, а поклони су разнолики. Дефинитивно, најважнији је знак пажње, јер љубав је мото живота. Немојте да само данашњи дан буде преплављен љубављу, распоређујте љубав на ,,равне части'' – дијелите је сваки дан, нарочито је упућујте вашим најдражим.

​Семберија инфо