ТРИ ГОДИНЕ БЕЗ НЕБОЈШЕ ГЛОГОВЦА :: Semberija INFO ::

 

ТРИ ГОДИНЕ БЕЗ НЕБОЈШЕ ГЛОГОВЦА


Три године од прераног одласка водећег српског глумца његове генерације, легендарног Небојше Глоговца, навршава се данас, а овим поводом у издању "Вукотић медије" из Београда објављена је књига "Глоги".

Ријеч је о збирци ауторских текстова које су популарном глумцу у част писали његове колеге и пријатељи: Војин Ћетковић, Наташа Нинковић, Аница Добра, Жарко Лаушевић, Раде Шербеџија, Никола Ђуричко, Никола Пејаковић, редитељи Вида Огњеновић, Паоло Мађели, Јагош Марковић, Александар Поповски.

Такође, ту су и свједочења људи који нису с њим дијелили сцену, него приватни живот, стога књига и носи поднаслов "Како је живео, волео и плакао Небојша Глоговац".

- Свједочења најближих откривају непознате детаље из живота овог великана: како је као момак радио у продавници музичких уређаја, шта му се све дешавало док је стопирао од Панчева до Београда, зашто му се на пријемном испиту на Академији драмских умјетности тресла нога и како су све велике улоге и највећи редитељи послије тога тражили и јурили баш њега - стоји у опису књиге на сајту издавача.

Овдје су, пише даље, први пут објављене пјесме које је писао за своју душу.

- У најљепшем маниру сударају се исповијести младих глумаца, који су га доживљавали као ћалета, и бардова југословенске сцене, који никада не могу да забораве тренутке проведене с њим, и на сцени и у кафани. Судар генерација, које је само Глоги умио да обједини. Зашто је одбио Анђелину Џоли, а прихватио да буде Дража Михаиловић, шта му је значила Црвена звезда и које су га страсти, поред мотора, тавли и кувања, још опсједале - јавља издавач.

Љубитељи лика и дјела овог глумца у поменутој књизи читаће о инспирацији и радовању свакодневним тренуцима, али и о моментима када је живот Небојши Глоговцу додијелио улогу да се суочи са смрћу. Књигу је приредио Александар Ђуричић, познат и по наслову "После фајронта" о Павлу Вуисићу.
 
(Независне)