ВЕЧЕРАС У 24 ЧАСА ПОЧИЊЕ ИЗБОРНА ТИШИНА :: Semberija INFO ::

 

ВЕЧЕРАС У 24 ЧАСА ПОЧИЊЕ ИЗБОРНА ТИШИНА


Недјеља, 2. октобра 2022. године је дан Општих избора у Босни и Херцеговини. Бирачка места ће бити отворена за гласање од 7 до 19 часова.

Бирачи, поред других могућности, могу да провјере локацију свог бирачког мјеста слањем СМС поруке на број 091 12 12 12. Да би могао да гласа, бирач мора показати један од важећих докумената државе Босне и Херцеговине, односно личну карту, возачку дозволу или пасош.

На гласачком листићу ће бити укупно 127 политичких субјеката, јер 8 партија излази на изборе само као дио коалиције, а 10 политичких партија нема овјерене кандидатске листе.

Дакле, укупно 127 политичких субјеката (72 политичке странке, 38 коалиција и 17 независних кандидата) биће на гласачким листићима на Општим изборима у БиХ заказаним за 2. октобар 2022. године.

Централна изборна комисија Босне и Херцеговине је 25.08.2022. године донијела Одлуку о закључивању и потврђивању извода из Централног бирачког списка за Опште изборе 2022. године и објављивању броја бирача за сваку изборну јединицу са стањем на дан 18.08.2022. године у поноћ. Према наведеној одлуци, у изводе из Централног бирачког списка за Опште изборе 2022. године уписано је 3.368.666 бирача и то:

 - број редовних бирача је 3.277.490
 - број бирача са статусом расељених који гласају у одсуству је 6.124
 - број бирача са статусом расељених који гласају лично је 15.086
 - број бирача који гласају путем поште је 63.264
 - број бирача који гласају у дипломатско-конзуларним представништвима БиХ је 6.702

Од укупног броја од 3.368.666 бирача, њих 14.222 се налази на транскрипту и Централном бирачком списку за гласање путем мобилног тима.

На општим изборима 2022. је ангажовано бише од 50.000 запослених са пуним и непуним радним временом.
Више од 60.000 акредитованих посматрача пратиће рад изборне администрације, процес гласања и пребројавање гласова.

Највећи број су посматрачи политичких субјеката акредитовани од општинских/градских изборних комисија у Босни и Херцеговини. Очекујемо да ће их бити акредитовано више од 50.000.

Централна изборна комисија БиХ акредитује посматраче из удружења грађана из БиХ, међународних владиних и невладиних организација, а дјелимично и из политичких субјеката (само оне који посматрају рад Централне изборне комисије БиХ и Главног центра за бројанје).

Централна изборна комисија Босне и Херцеговине је до 29.09.2022. акредитовала 3.767 посматрача. Број је промјењив, јер се међународни посматрачи могу акредитовати до дана избора.

Процјењује се да ће општи избори у Босни и Херцеговини коштати 12.528.000 КМ.

Новине на овим изборима од значаја за јавност, прије свега за бираче, су:

– Уз подршку Владе Уједињеног Краљевства, израђено је 6.090 еколошки безбједоносних печата, по један за свако бирачко мјесто. Заштитни печат утврђује вјеродостојност и безбједносну исправност гласачког листића. Печат ће бити одштампан на предњој страни гласачког листића, у доњем лијевом углу, испод упутства за гласање. Поред сигурносног печата са десне стране потписује се овлашћено лице, тј. члан бирачког одбиора задужен за издавање гласачких листића.

- Прецизиране су одредбе које се односе на помоћ другог лица. Да би остварио право на помоћ другог лица, бирач мора да докаже предсједнику бирачког одбора исправом надлежног органа да је слијеп или физички инвалид, а неписменост докаже писањем ХХХ или празним рубриком у пољу за потпис на идентификационом документу.

- Гласачка кабина /параван је окренута према бирачком одбору и посматрачима како би се спријечила могућност сликања или замјене гласачких листића.

У периоду од 48 сати прије отварања бирачких мјеста и до затварања бирачких мјеста забрањено је објављивање резултата истраживања јавног мњења у вези са гласањем и изборима. Ова забрана траје од данас, петка 30. септембра у 7 часова, до затварања бирачких мјеста.

Изборна тишина почиње 24 сата прије отварања бирачких места и траје до њиховог затварања, односно траје од 1. октобра 2022. године у 7 часова ујутру до 19 часова у недјељу, 02.10.2022. године.

У том периоду политичким субјектима је забрањено учешће у јавном политичком дјеловању, а било је забрањено и медијско праћење било какве активности у вези са политичком и изборном кампањом.

Забрањена је свака активност која ремети или омета изборни процес'', наведено је на званичном порталу Централне изборне комисије.