ОДРЖАН МИТИНГ "ОТАЏБИНА ЗОВЕ": БРАНИМО ОНО ШТО ЈЕ НАРОД ОДЛУЧИО 2. ОКТОБРА :: Semberija INFO ::

 

ОДРЖАН МИТИНГ "ОТАЏБИНА ЗОВЕ": БРАНИМО ОНО ШТО ЈЕ НАРОД ОДЛУЧИО 2. ОКТОБРА


Вечерас бранимо оно што је наш народ одлучио 2. октобра. Показујемо да ћемо живјети онако како ми желимо, а не како желе они који су против Републике Српске, поручено је са великог народног митинга "Отаџбина зове" који је у организацији владајуће коалиције окупљене око СНСД-а вечерас одржан на Тргу Крајине у Бањалуци.

Лидер СНСД-а Милорад Додик поручио је окупљенима на народном скупу "Отаџбина зове" у Бањалуци да „Српска има снагу да се одупре онима који би мијењали наш начин живота“.

-Није ово народ који је спреман да би изгуби своју слободу, показали смо да смо водили Српску на прави начин, нисмо дозволили да изгуби стечена права - рекао је.

Додик је истакао да он, СНСД и његови коалициони партнери већ 12 пута побјеђују у Српској.
-Нисмо се уморили и побиједићемо опет. Имамо снагу да се одупремо онима који би мијењали наш начин живота, то је бит онога за шта се ми боримо - истакао је Додик.

Он је рекао да ће бити ту све док народ каже да треба да буде.
-Ми нисмо народ који мрзи, који хоће нешто што није његово, Српска је земља која се воли -  рекао је Додик.

-Ми смо имали изборе 2. октобра и тамо показали шта је воља народа, а онда је нелегални ЦИК одлучио да оне који су легално изабрани склони у страну и да ради по налогу опозиције - изјавила је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић .

Цвијановић је истакла да је народ бирао и њу и Милорада Додика и све партије које годинама раде за Републику Српску.

- Овдје смо и да поручимо нелегалној Централној изборној комисији да ако нас је овдје 50.000 онда ће пред вратима ЦИК-а бити 100.000 зато што сте одлучили да крадете наше гласове и да први пут бројите и пребројавате гласове у Сарајеву јер је то тражила издајничка опозиција. Требамо да чувамо Српску и оно што нам је дала, а то је право на живот, слободу и да будемо изабрани како народ Српске то хоће, а не како хоће они који сједе у амбасадама - поручила је Цвијановић.

Лидери странака: Додик изабран вољом народа

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић нагласио је да је народ Републике Српске вечерас рекао да жели живот у слободи, да ће је бранити, али и да неће ћутати на неправду која му се чини.

Ђокић је навео да су се у Бањалуци окупили како би потврдили слободу који су изборили прије 30 године, те да је Српска мјера слободе.

-Зато вечерас дижемо свој глас против неправде који видимо код ЦИК-а БиХ. Народ је на слободним изборима рекао своје - навео је Ђокић у обраћању.

Истакао је да у државама оних који данас савјетују ЦИК пресједници побјеђују на изборима и за 0,5 процената и да то онда није проблем.

-Овдје када се направи велика разлика од 30.000 они сматрају да је нелегално. Нека знају да се нисмо плашили поновног бројања и то је потврдило да је предсједник Републике Српске Милорад Додик. То је воља српског народа! -  нагласио је Ђокић.

Он је поручио да се неће одустати од тога да се брани слобода и воља народа.

-Тридесет године траје борба да оспоре Српску, да јој обезвриједе иституције, да их сруше и да је потчине својим интересима једног центра, политике у Сарајеву - навео је.

Ђокић је рекао да је побједа чиста, те да се у Бањалуци окупило 50.000 да поруче да треба да прхвате оно што је народ одлучио.

Подвукао је  да ће се опет окупити ако буде било потребно и поручити исто - Српоска је слободна и њен народ жели да живи нормално у миру и слободи са свима.

-Нека сви знају да Српска свима гарантује слободу и сигурност, и то је управо политика које је побиједила на овим изборима - поручио је Ђокић.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић поручио је да је вечерашњим народним скупом исписана историја и послата порука да је Република Српска јака, храбра, јединствена и да нико неће завадити браћу, ни онда када различито мисле.

-Нека престану да покушавају да мијењају нашу вољу - поручио је Стевандић.

Он је истакао да је српски народ прошао многа тешка времена, да се тражио начин да се изаберу они који нису по вољи Срба, пале су многе главе и каријере, али је Република Српска опстала.

Стевандић је нагласио да би они који су водили Српску и '92 и данас били спремни да се жртвују и да ставе свој лични интерес позади, а да Српску бране и да бране њено право да сама бира своје предсједнике, члана Предсједништва, посланике.

Стевандић је рекао да нема среће у ономе ко изда свога предсједника и државу.
Замјеник предсједника ДЕМОС-а Споменка Стевановић честитала је народу који је у великом броју стигао на вечерашњи скуп “Отаџбина зове” у Бањалуци и истакла да је Милорад Додик изабран вољом народа Српске.

-Ово говори да је народ свјестан шта се дешава - рекла је Стевановићева.

Она је истакла да је Милорад Додик предсједник Републике Српске и поручила опозицији да је прави патриотизам вољети Српску више од власти.

-Вечерашњи митинг израз је борбе за демократију и правду и Републику Српску – нагласила је Стевановићева.
Предсједник НПС-а Дарко Бањац поручио је вечерас Централној изборној комисији БиХ (ЦИК) да не прекраја вољу народа Републике Српске који је изабрао Милорада Додика за предсједника Српске.

-Окупили смо се да кажемо да је народ Републике изабрао свог предсједника и то је Милорад Додик. Могу да броје колико год хоће, Додик је побиједио - поручио је Бањац окупљенима .

Истакао је да је више од 50.000 људи ту и да је то разлика између Додика и других кандидата.

- Нека ЦИК-у не пада на памет да прекраја вољу народа Републике Српске јер онда ће преко 50.000 људи отићи у Сарајево - рекао је Бањац.

Он је додао да Додик предводи тим који се бори за јединствену Републику Српску, а да су за партнера изабрали српски народ, никога у страним амбасадама.

-Република Српска је изабрала, ми нећемо промијенити своју одлуку, Додик је предсједник, не дамо нашу традицију и обичаје, наш идентитет - истакао је Бањац.

Предсједник НДП-а Драган Чавић изјавио је да је Република Српска историјска побједа цијелог српског народа, а не само народа преко Дрине, и да је ово прилика да буде потврђена слобода народа и Српска као демократско друштво.

.Ми вечерас показујемо да су и Бањалука и Република Српске демократска држава и амбијент у којем свако може рећи своју вољу. Никоме од нас није до сукоба и сви желимо мир, али у миру желимо да добијемо предсједника по вољи народа - рекао је Чавић.

Чавић је истакао да су Срби у 20. вијек ушли без државе и цијели тај вијек проливали крв, а тек уласком у 21. вијек добили су и државу статус.

И то није било џабе, нагласио је он, него је држава резултат на само борбе у пет година рата него више од пет вијекова борбе за статус и властиту нацију са вјером, културом и језиком.

-Ми немамо право да највећи дар од Бога и српског народа поклонимо било коме, јер је ово израз наше воље.
Република Српска је историјска побједа цијелог српског народа, а не само народа преко Дрине - истакао је Чавић.

Он је упитао на који начин сачувати изборни резултат ако они који су задужени према закону да спроводе закон - крше га јер од њих се не може очекивати законити исход.

Он је рекао да је ово прилика да буде потврђена слобода.

Кустурица: Бранимо се да би опстали

Прослављени режисер Емир Кустурица на митингу је поручио да су се скупили да „спријече оно што је од деведесетих година тутњало Европом и помело традицију, породицу и све оно што морамо да бранимо да бисмо опстали“.

- Кажу ми људи да никада овдје на једном мјесту није било оволико свијета. Како и не би кад има разлог који није само у томе што покушавају да украду грађанске изборе него све мирише на државни удар. Све што бране Милорад Додик и његова екипа је доведено у питање - поручио је Кустурица.

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић истакао је да не постоји нико јачи од народа и народне воље.
- Овај догађај су називали скуп, а сада видимо да је ово величанствен сабор - поручио је Ковачевић.

Митингу је према подацима полиција  присуствовало 30.000, а према процјени организатора 50.00 хиљада грађана који су пристигли из свих дијелова Српске.

Они су након окупљања у Парку Младен Стојановић у 18 часова кренули у шетњу од парка према Тргу Крајине гдје су се од 19 часова обраћатили лидери владајуће коалиције.
 
(Глас Српске)