Централна изборна комисија БиХ утврдила резултате Општих избора 2022. године :: Semberija INFO ::

 

Централна изборна комисија БиХ утврдила резултате Општих избора 2022. године


Централна изборна комисија БиХ је синоћ на 69. сједници донијела Одлуку о утврђивању и објављивању резултата Општих избора у Босни и Херцеговини 2022. године.

Утврђени су резултати за:

  • Предсједништво Босне и Херцеговине,
  • Представнички дом Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине,
  • Представнички дом Парламента Федерације Босне и Херцеговине,
  • Народну скупштину Републике Српске и
  • Скупштине кантона у Федерацији Босне и Херцеговине.

Резултати избора за Предсједника и потпредсједнике Републике Српске ће бити утврђени кад се стекну услови. Главни центар за бројање није окончао активности по Наредби Централне изборне комисије БиХ од 10.10.2022. године.

Одлука о утврђивању и објављивању резултата Општих избора у Босни и Херцеговини 2022. године ступа на снагу даном доношења и објавиће се, као и утврђени изборни резултати, на интернет страници Централне изборне комисије БиХ  www.избори.ба , и сматраће се да је даном објаве иста достављена свим учесницима у изборном процесу.

Дани недјеља, понедјељак и уторак, односно 23., 24. и 25.10.2022. године до поноћи, су три дана за подношење захтјева за поновно бројање гласачких листића.

У складу са чланом 6.9 став (1) и (2) Изборног закона БиХ против Одлуке  о утврђивању и објављивању резултата Општих избора у Босни и Херцеговини 2022. године може се путем Централне изборне комисије БиХ поднијети жалба Апелационом одјелу Суда БиХ  у року од два дана од дана објаве одлуке на wеб страници Централне изборне комисије БиХ.

Захтјеви за поновно бројање гласачких листића, приговори на објављене резултате и жалбе на Одлуку о утврђивању и објављивању резултата Општих избора у Босни и Херцеговини 2022. године се достављају искључиво путем фаx апарата на број 033/251-329, електронском поштом на е-маил адресуззов@избори.ба или лично у сједиште Централне изборне комисије БиХ (Сарајево, ул. Данијела Озме 7).

Протокол Централне изборне комисије БиХ ће радити сутра, у недјељу, 23.10.2022. године, у времену од 08 до 16 часова.

Централна изборна комисија БиХ наређује поновно бројање гласачких листића ако утврди да је учињена повреда Изборног закона БиХ и да та повреда утјече на додјелу мандата.

Процедура подношења захтјева за поновно бројање гласачких листића прописана је одредбама члана 5.30 Изборног закона БиХ.

Централна изборна комисија БиХ може разматрати захтјев за поновно бројање гласачких листића, ако су испуњени сЉедећи услови:

       1) да је захтјев поднесен у писаној форми и да га је потписао акредитовани посматрач, група од 50 или више бирача који су гласали на истом бирачком мјесту, независни кандидат, предсједник политичке странке или било који од предсједника политичких странака које су формирале коалицију, или општинска изборна комисија;

        2) да су у захтјеву тачно наведене чињенице које оправдавају поновно бројање, укЉучујући чланове Изборног закона БиХ који нису поштовани или су прекршени;

        3) да је у захтјеву наведен приближан број гласачких листића за које се вјерује да нису исправни;

        4) да је у захтјеву наведено како би та повреда закона утјецала на изборне резултате

        5) да је захтјев поднесен Централној изборној комисији БиХ у року од три дана од дана када је Централна изборна комисија БиХ објавила утврђене изборне резултате.

Централна изборна комисија БиХ може и по службеној дужности наредити поновно бројање гласачких листића.

У складу са чланом 5.31 Изборног закона БиХ кандидати политичких странака, коалиција, листи независних кандидата и независни кандидати који се појављују на гласачком листићу за који се врши поновно бројање, као и акредитовани посматрачи, могу бити присутни у току поновног бројања.