Печат и потпис успориће гласање, али ће смањити крађу :: Semberija INFO ::

 

Печат и потпис успориће гласање, али ће смањити крађу


С циљем онемогућавања изборних превара на предстојећим општим изборима, сваки гласачки листић биће печатиран и потписан од стране члана бирачког одбора, што ће на одређен начин успорити бирачки процес, јер ће за само једног бирача члан бирачког одбора морати печатирати и потписати четири гласачка листића.

"Када бирач буде идентификован и потпише се у извод из Централног бирачког списка, члан бирачког одбора задужен за издавање гласачких листића, на сваки гласачки листић, на предњој страници испод текста "Упутство за гласање" у доњем лијевом углу ставља отисак печата бирачког мјеста, потписује се поред печата, затим му издаје гласачки листић и одмах га упућује према једној од слободних гласачких кабина како би попунио гласачке листиће", наводи се у Правилнику о спровођењу избора.

За потребе печатирања гласачких листића Централна изборна комисија Босне и Херцеговине већ је набавила 6.000 печата које ће задужити свако бирачко мјесто у Босни и Херцеговини и иностранству, а основни циљ је да се на тај начин смање изборне преваре, посебно "гласање" након затварања бирачких мјеста, што је био чест случај.

"Вјерујемо да ће се успорити бирачки процес, јер изгубиће се један дио времена. Када дође бирач, мора се овјерити и потписати сваки бирачки листић и требаће времена да се то уради, али не бих ту стварао велики проблем, јер је најбитније да се спријече изборне малверзације", рекао је Вехид Шехић, бивши предсједник Централне изборне комисије Босне и Херцеговине.

Такође, на одређен начин, печатирање и потписивање сваког гласачког листића дјелимично ће спријечити и тзв. бугарски воз. Тај "бугарски воз" спроводио се на начин да нека политичка партија или појединац дођу до празног гласачког листића и на њему гласају за одређеног кандидата, након чега тај попуњен листић даје бирачу који одлази на бирачко мјесто, узима празан гласачки листић и ставља га у џеп, а попуњен листић ставља у гласачку кутију, послије чега тај празан листић износи са бирачког мјеста и даје га, углавном ономе ко му је попунио гласачки листић који је већ убацио у гласачку кутију.

"Бугарски воз више ће спријечити то што је сада гласач окренут леђима према бирачком одбору и чланови бирачког одбора могу да виде да ли листић ставља у џеп, да ли слика мобилним телефоном итд.", нагласио је Шехић.

Дијана Савић Божић, предсједница Градске изборне комисије у Бијељини, каже да ће, као и свака новина, печатирање и потписивање бирачких листића успорити поступак, али да неће доћи до већих проблема или значајнијег успоравања.
"Не очекујем велика успоравања. Када бирач дође на бирачко мјесто, док га прозову, пронађу на списку, идентификују, док се бирач потпише у том времену, члан бирачког одбора задужен за издавање гласачког листића може печатирати и потписати бирачке листиће", рекла је Савић Божићева.

Она наглашава да је свака новина која иде у смјеру смањења манипулација на бирачком мјесту добра па тако и ова те да у том смислу подржава и правило да се сваки бирачки листић печатира и потпише.


Независне новине