Шта очекује нову власт у Босни и Херцеговини? :: Semberija INFO ::

 

Шта очекује нову власт у Босни и Херцеговини?


Неовисно о томе ко однесе побједу на изборима, проблеме с којима би се требали ухватити у коштац новоизабрани представници грађана тешко је и побројати. Нужно је одговорити изазовима растуће инфлације, снабдијевања енергентима, до тога да се откочи пут еуроатланских интеграција и наставе реформе.

Проблеми у земљи и након избора остаће мање више исти, прије свега, што се тиче реформи и испуњавања 14 приротитета за добијање кандидатског статуса за чланство у ЕУ, те евроатлантске интеграције.

МЛАДЕН БУБОЊИЋ, аналитичар

"Питање је и у ком периоду ће се формирати власт, то је веома важно и то све зависи од политичких побједника и колико су они уопште спремни на политичку коегзистенцију у наредном периоду".

ДРАГО ВУКОВИЋ, професор Универзитета у Источном Сарајеву

"Дакле прво формирати власт, што ће бити врло тешко, посебно на нивоу државе, али нисам ни оптимиста када је ријеч о енитетским нивоима, прије свега у Федерацији БиХ, али у РС то је мање изражено. Која год власт да буде, биће посла, БиХ је у озбиљним проблемима, политичким проблемима.

Према подацима од рата до данас БиХ је изгубила трећину становништва, тренд исељавања је кулминирао у протеклих неколико година и то је један од горућих проблема, задржати младе и радно способне.

ЗИЈАД БЕЋИРОВИЋ, ИФИМЕС Љубљана

"Нову власт чека прије свега тежак задатак, а то је заустављање масовог исељавања из земље. Томе неће помоћи ни побољшање економског амбијента, већ да се створи неки здрав амбијент за живот."

Оно што ће бити посебан изазов је посљедица неизвјесне зиме и стања у свијету. Како преживјети талас нових поскупљења уз плате које за сада не могу расти због великих пореских оптерећења, огромну инфлацију у којој се економија гуши, а чије посљедице ће највише осјетити грађани.

ЗОРАН ПАВЛОВИЋ, економски аналитичар

"Морамо се окренути домаћој производњи посебно хране,видимо да министарства пољопривреде нису ријешили колико ће платити пшеницу. Имамо све мање произвођача и то је најгоре што једна земља може да уради".

У сваком случају, независно од резултата избора, аналитичари оцјењују да нову власт чека суочавање с најдубљом кризом од завршетка рата 1995. године.


БХРТ