САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ КОАЛИЦИЈЕ „ПОД ЛУПОМ“: Оцјена изборног дана :: Semberija INFO ::

 

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ КОАЛИЦИЈЕ „ПОД ЛУПОМ“: Оцјена изборног дана


Коалиција за слободне и поштене изборе „Под лупом“ на конференцији за медије изнијела налазе посматрања изборног дана који се односе на процес гласања до 19 х, затварање бирачких мјеста и излазност до 18:30 часова, уз осврт на најчешће изборне неправилности и пријаве грађана.

Изборне неправилности

Коалиција „Под лупом“ је у току изборног дана реаговала на укупно 83 теже изборне неправилности. Уложено је 16 примједби у Записнике о раду бирачких одбора. Највећи број ових неправилности односи се на оне уочене у процесу гласања (помоћ при гласању, наговарање на гласање, породично гласање, помагање при гласању без пратеће документације) и притиске на бираче (страначки активисти у и око бирачког мјеста агитују за политичке странке).

Пријаве грађана

Грађани су Коалицији „Под лупом“ упутили 90 пријава: предњаче 33 пријаве о умрлим лицима на бирачком списку, затим 14 пријава о притисцима на бираче у близини бирачког мјеста, 10 случајева о непоштивању нове процедуре о стављању отиска штамбиља и потписивања гласачких листића, по четири пријаве грађана о куповини гласова, кршењу изборне шутње и гласања у име других итд.

Процес гласања до 19 часова

На 40 бирачких мјеста забиљежене су неправилности при процесу гласања, као што суиздавање више гласачких листића једној особи, једна особа гласа више пута или једна особа гласа у име друге особе које се нису појавиле на бирачком мјесту. 
На 20 бирачких мјеста члан бирачког одбора задужен за издавање гласачких листића није стављао отисак штамбиља у доњем лијевом углу поред којег се потписује на предњој страни сваког листића, испод текста "Упутство за гласање". Ова неправилност може резултирати тиме да постоји већи број гласачких листића са штамбиљем и печатом, од броја бирача који су изашли на гласање, што отвара простор за злоупотребу таквих неискориштених гласачких листића.
На 38 бирачка мјеста је забиљежено отворено наговарање на гласање за одређеног политичког субјекта, док су застрашивања или вршења притисака на гласаче забиљежени на 13 бирачких мјеста.
На сваком петом бирачком мјесту, забиљежено је до 10 случајева да се име и презиме бирача приликом идентификације чита наглас. На 31 бирачком мјесту, забиљежено је више од 10 случајева ове неправилности. Ова процедура је измијењена у односу на претходне изборе у БиХ, те се сада име и презиме бирача који приступа гласању не би требало читати наглас.
На 17 бирачких мјестадозвољено је гласање без провјере прописаних идентификационих докумената до 10 пута, док је једном бирачком мјесту овај случај забиљежен више од десет пута.
До десет случајева враћања бирача са бирачког мјеста јер нису били на Изводу из Централног бирачког списка забиљежено је на скоро половини бирачких мјеста, док је на 11 бирачких мјеста забиљежено више од 10 ових случајева.
Посматрачи „Коалиције „Под лупом“ су забиљежили до десет случајева породичног гласањана сваком другом бирачком мјесту у земљи.Више од десет случајева породичног гласања је забиљежено на 11бирачких мјеста.
Нова процедура помоћи при гласању других лица није испоштована на 21% бирачких мјеста (до 10 случајева). Више од 10 случајева ове неправилности је забиљежено на 7 бирачких мјеста.
На 15% бирачких мјеста забиљежено је до 10 случајева да иста особа пружа помоћ већем броју бирача да гласају у кабини, док је више од 10 случајева, забиљежено на 4 бирачка мјеста.
На 23 бирачких мјеста дуже су се задржавале неовлаштене особе. 

Затварање бирачких мјеста

Затварање бирачких мјеста углавном је извршено у складу са прописима. Број бирачких мјеста који је затворен у 19:00 часова је 80%, до 19:15 часова је затворено 16,5%, а преосталих 3,5% је затворено до 20.00 часова. На 5 бирачких мјеста, затварању нису присуствовали сви чланови бирачких одбора. На 12 бирачких мјеста дозвољен је улазак особа након његовог затварања.

Излазност до 18:30 часова

Коалиција „Под лупом“ прати и информације о излазности на изборима. Забиљежена излазност на Општим изборима до 18:30 сати је 50,3% (са маргином статистичке грешке од +/- 1,11% на интервалу од 0.99 процентне тачности).

Процес утврђивања бројног стања

На 1,9 % бирачких мјеста, на столовима за бројање су се нашле хемијске оловке након отварања гласачке кутије. На 3,4% бирачких мјеста, неискориштени гласачки листићи нису упаковани у оригиналне кутије и заједно са ковертом са оштећеним гласачким листићима и оловкама које нису црвене боље спремљени у заштитну врећу. На једном бирачком мјесту, посматрач Коалиције „Под лупом“ није био у могућности да неометано прати процес бројања гласова.