Цвијановићева у Предсједништву, и Додик и Тривићева прогласили побједу :: Semberija INFO ::

 

Цвијановићева у Предсједништву, и Додик и Тривићева прогласили побједу


БАЊАЛУКА- У БиХ су јуче одржани општи избори, а како ствари тренутно стоје, оно што је сигурно јесте да у Предсједништво БиХ улази, као српски члан, кандидат СНСД-а Жељка Цвијановић која је увјерљиво побиједила Мирка Шаровића, кандидата СДС-а.


У Предсједништво ће, извјесно је, и  Денис Бећировић као бошњачки члан. Побједу је прогласио и  Жељко Комшић из ДФ-а, али  према најновијим прелиминарним подацима објављеним на сајту Централне изборне комисије  БиХ, Борјана Кришто из ХДЗ-а води за члана Предсједништа БиХ из реда хрватског народа.

Према подацима доступним на сајту ЦИК-а, Кришто је добила 117.147 или 51,36 одсто гласова, а Жељко Комшић из Демократске фронте 110.928 или 48,64 одсто.

То су подаци на основу обрађених 1.816 бирачких мјеста или 54,73 одсто.

Када је ријеч о предсједнику Републике Српске, побједу на изборима прва је прогласила кандидаткиња ПДП-а Јелена Тривић, поручивши да ће бити предсједница свих грађана и да "под заставом РС има мјеста за све".

Након тога је кандидат СНСД-а прогласио побједу на општим изборима у БиХ.

Он је навео да је, на основу 523.326 обрађених гласова, освојио 274.987, кандидат ПДП-а Јелена Тривић 246.425, а кандидат ДНС-а Радислав Јовичић 1.914.

Он је рекао да је Српска положила демократски испит и да је показала да је зрело друштво .

Из СНСД-а јутрос су објавили да нови подаци потврђују побједу њихових кандидата, Додика и Цвијановић.

"Најновији резултати потврђују нашу велику побједу. Предсједник РС-а Милорад Додик освојио је 31.000 гласова више у односу на другопласираног кандидата. Члан Предсједништва Жељка Цвијановић освојила је 95.000 гласова више у односу на другопласираног кандидата", објавили су јутрос на Твитер налогу СНСД-а.

Предсједник Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ Суад Арнаутовић рекао је да у ЦИК-у још немају довољан број података да би могли саопштити ко је, према прелиминарним резултатима, изабран за предсједника Републике Српске.

ЦИК је у поноћ саопштио само дјелимичне резултате избора и то када је ријеч о трци за Предсједништво БиХ.

Ове податке саопштиће данас у девет часова.

Општи избори се спроводе за:

* три члана Предсједништва БиХ

* предсједника и два потпредсједника РС

* посланике у Народној скупштини РС

* посланике у Парламенту БиХ

* посланике у Парламенту ФБиХ

* скупштине десет кантона у ФБиХ

Како је протекла изборна ноћ сазнајте ОВДЈЕ


Глас Српске