МЛАДЕН МИЛИЋ, ШЕФ ИЗБОРНОГ ШТАБА ГРО СНСД БИЈЕЉИНА: ОЧЕКУЈЕМ ПОБЈЕДУ НАШИХ КАНДИДАТА НА СВА ЧЕТИРИ НИВОА :: Semberija INFO ::

 

МЛАДЕН МИЛИЋ, ШЕФ ИЗБОРНОГ ШТАБА ГРО СНСД БИЈЕЉИНА: ОЧЕКУЈЕМ ПОБЈЕДУ НАШИХ КАНДИДАТА НА СВА ЧЕТИРИ НИВОА


  1. Ближимо се крају кампање за опште изборе. Какви су Вам утисци и шта нам је понудила опозиција?
Данас је последњи од 30 дана предизборне кампање када се полако могу свести утисци и очекивања на сам дан избора. Оно што ову предизборну кампању издваја од претходних јесте осјећај да су неки ранији видови кампања полако постали превазиђени. Заправо информационо-технолошки напредак из године у годину учинио је да су све информације одмах и сад доступне обичном грађанину. Кампања је од стране појединаца који пошто пошто желе да се домогну власти, не бирајући средства у појединим моментима имала и пријетећи карактер помињући чак и освету по доласку на власт. Кампања и избори требају да се воде демократским средствима са јасно припремљеним програмима, циљевима и упућеним порукама.

Опозиција је унапријед покушала прогласити побједу позивајући се на народ, а заправо њихова кампања је била потпуно јалова, без икаквих конкретних идеја, а још мање планова за будућност. Изречено је низ политичких флоскула без било каквог реалног утемељења на стварним основама. Све се свело на стално понављање корупције и криминала, без било каквих доказа. Уосталом садашња опозиција је готово шест година обaвљала власт на нивоу БиХ и осим произвођења афера које никада нису доказали у судском поступку против било кога. Заправо свело се све на држ'те лопова, а онда су појединци и сами процесуирани због разних злоупотреба.
Понудили су једно велико ништа и хвала им на томе. Потпуно блиједи, безидејни, разједињени са изузетно малом посјетом њихових скупова, осим вербалних напада на предсједника Додика и његову породицу, хиперпродукције разних афера, без јасног програма шта, како , у ком периоду са којим снагама ће побољшати стање за које кажу даје црно и црње не може бити. Није све сјајно, али реалност је нешто сасвим другачије.
  1. Какво је заправо стање по вама?
За разлику од њих када су обнашали власт Република Српска је напредовала значајно и та два периода не могу се поредити ни по ком основу. Изграђени су многи капитални објекти или је њихова градња у току, од аутопутева, термоелектрана, хидроелектрана, вјетропаркова, соларних електрана, школе, факултети, болнице, домови здравља, вртићи, спортске дворане, тржни центри, производни погони. Буџет из године у годину расте, значајно је поправљен однос покривености увоза извозом и на рекордном је нивоу, највећи број запослених, расла је у континуитету значајно најнижа плата, просјечна плата, пензије, остала примања у складу са законом. Не смијемо заборавити да је изузетно појачана безбедност и сигурност свих грађана. Готово да се више и не сјећамо свакодневних крађа на десетине аутомобила сваки дан широм Српске, обрачуна криминалних група и убистава, што је све утицала на несигурност и угроженост грађана у свакодневном животу. Уведени је борачки додатака на мјесечном и годишњем нивоу, што претходне власти никада нису урадиле, готово у потпуности је ријешени стамбени збрињавање породица погинулих у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату. Кроз програм социјалног збрињавања Влада је издвојила преко 200 милиона КМ и тако повезала стаж и омогућила остваривање права на пензију за хиљаде радника којим нису плаћени доприноси за ПИО. СНСД са коалиционим партнерима није смањивао пензије као што је то чинила влада СДС-а и ПДП-а 2001. године када су пензије смањене за 50% свим поензионерима и тако смањене остале све до краја 2005. године. Тада су заправо починили „геноцид“ у финансијском смислу над пензионерима од којих се још увијек нису опоравили. Влада предвођена СНСД-ом је повећала пензије, тако да смо имали бржи раст истих од плата и у последњих девет година исте су ефективно повећане за 55%.
  1. Како сте задовољни проведеном кампањом?
Иако сам руковођење Градским изборним штабом СНСД Бијељина преузео први дан кампање могу слободно рећи да смо план у потпуности реализовали, те да није било планираних, а нереализованих активности. Наша кампања је била препознатљива у граду и селу, са веома добрим кандидатима на обје листе и исто тако кандидатима за појединачне функције Милорада Додика и Жељку Цвијановић. Постигнуто је потпуно јединство, које је кроз тимски рад штаба и кандидата, заједно са активистима на терену имало позитиван тренд из дана у дан. Тај осјећај и резултат јасно је видљив на терену данас у односу на прије мјесец, два или три. Кампању смо водили паралелно организујући јавне трибине у насељима широм Бијељине, како у граду тако и на селу. Имали смо свакодневни контакт са грађанима организујући разна предавања из различитих сфера живота, 4-6 штандова на различитим локацијама сваки дан гдје су се грађани могли упознати са нашим кандидатима, нашим програмом и циљевима и поразговарати о свакодневници. Поред тога реализовали смо и бројне посјете домаћинима и свакодневна дружења са грађанима. Изузетно смо били заступљени на друштвeним мрежама, гдје смо за кратко вријеме постали препознатљиви са бројним објавама сваког дана, што је још један од видова контакта са грађанима, бирачима. Све наше активности и догађаји били су веомa посјећени. На централној трибини на тргу окупило се око 4.000 чланова, симпатизера и грађана, иако је тај дан у Семберији било преко двадесет свадби. И поред тога, наша централна трибина била је више него дупло посјећeнија од опозиционе трибине која је одржана три дана након наше на истом мјесту. Током свих ових тридесет дана кампање наши кандидати су заједнички учествовали у свим активностима, настојећи да на најбољи начин кроз програм представе себе, СНСД и кандидате за појединачне функције Милорада Додика и Жељку Цвијановић.
  1. Шта очекујете од избора?
Очекујем побједу СНСД и наших кандидата на сва четири нивоа. У протеклим годинама СНСД је показао да и у тешким економским и политичким временима заједно са коалиционим партнерима има довољно знања, мудрости и воље да Републику Српску води исправним путем, јачајући њену политичку и економску позицију у региону и шире. СНСД заједно са коалиционим партнерима и у наредном периоду треба да чини максималне напоре и уз знање води Републику Српску у боље сутра за младе, раднике, пензионере, за све њене грађане без обзира на вјерску, националну или политичку опредијељеност. Само јединствени и јаки као народ, нарочито када су у питању национални интереси можемо остати нетакнути и постати још значајнији фактор у региону. Разједињени, без јасног националног интереса можемо доживјети само пораз сви заједно, као народ и због тога је без обзира на политички различита мишљења и програме потребно остварити потпуно јединство који ни у једном тренутку не смије доћи у питање када су упитању национални и витални интереси Републике Српске.
  1. И на крају?
Позвао бих првенствено наше чланове са својим породицама, активисте, симпатизере, грађане са правом гласа да изађу на изборе у недељу 02. октобра и свој глас дају СНСД, Милораду Додику и Жељки Цвијановић. Наши кандидати су препознатљива лица, успјешни и доказани на привредним, здравстевним, културним, спортским, образовним и политичким пољима и зато гласајте за њих. Такође, позивам и све наше коалиционе партнере да са својим чланством и симпатизерима подрже наше заједничке кандидате Милорада Додика за предсједника Републике и Жељку Цвијановић за српског члана Предсједништва БиХ. На самом крају користим се приликом да се као шеф градског изборног штаба захвалим свим нашим члановима, преко 1.500 активиста који су током септембара узели учешће у разним активностима и догађајима, нашим кандидатима који су били стрпљиви, јединствени и јасно опредијељени са само једним циљем, а то је побједа Милорада Додика за предсједника Републике, Жељке Цвијановић за српског члана Предсједништва БиХ и листи СНСД-а за Народну скупштину Републике Српске и Представнички дом парламентарне скупштине БиХ.