ТЕРЕКС ЈОШ ЈЕДНОМ НАПЛАЋУЈЕ ОКО ТРИ МИЛИОНА МАРАКА ОД РИТЕ УГЉЕВИК :: Semberija INFO ::

 

ТЕРЕКС ЈОШ ЈЕДНОМ НАПЛАЋУЈЕ ОКО ТРИ МИЛИОНА МАРАКА ОД РИТЕ УГЉЕВИК


Управа Рудника и термоелектране жели да упозна јавност да се Предузеће нашло у тешкој ситуацији због блокаде рачуна ради принудне наплате по рјешењу Окружног привредног судА у Бијељини у корист Д.О.О. Терекс – инжењеринг Бијељина по тужбеном захтјеву покренутом још 2006. године.

Наиме, у дугогодишњем судском поступку, који траје између Д.О.О. Терекс – инжењеринг Бијељина, као тужиоца против ЗП „РиТЕ УГЉЕВИК“ А.Д. УГЉЕВИК, као туженог, а који је покренут 2006. године са захтјевом за накнаду штете због незакључења и неизвршења уговора о откривци чврсте масе, по тендеру из 2003. године, Д.О.О. Терекс – инжењеринг Бијељина се поново, по четврти пут наплаћује од Предузећа у износу од око 3.000.000,00 КМ.
Различити судови су у више наврата доносили различите одлуке, једни у корист Рудника и термоелектране Угљевик други у корист Д.О.О. Терекс– инжењеринг Бијељина, а по тим пресудама су више пута наплаћивана и враћана средства на рачун предузећа.

Одлуком Врховног суда Републике Српске од 12.05.2020. године, при чему је то шеста одлука тог суда у истом парничном поступку, овог пута Д.О.О. Терекс – инжењеринг Бијељина досуђен је износ од 1.453.388,44 КМ са законском затезном каматом, почев од 06.02.2009. године, и трошкови поступка у износу од 34.660,00 КМ, што укупно износи од око 3.000.000,00 КМ.

Окружни привредни суд у Бијељини, није уважио прецизне ставове Вишег привредног суда у Бања Луци, дате у рјешењу из 2017. године, и на тај начин  омогућава да Д.О.О. Терекс – инжењеринг Бијељина принудним путем од Предузећа поново наплати око 3.000.000,00 КМ, те да поред тога и даље код себе држи 5.597.112,00 КМ, наплаћених у истом поступку.

Предузеће ће поново упутити жалбу Вишем привредном суду у Бања Луци гдје очекује досљедност Вишег привредног суда у Бања Луци, на начин да ће се придржавати раније заузетих ставова, што ће омогућити поврат финансијских средстава овом Предузећу.

Предузеће не може, а да се не запита, из којих разлога се понавља идентична ситуација као и 2016. године, и зашто нису испоштовани ставови Вишег привредног суда у Бања Луци, као највише инстанце у извршном поступку, заузети у рјешењу из 2017. године, те има ли такав приступ евентуално циљ у чињеници да се тежи провести принудна наплата средстава Предузећа, а да се до момента доношења судских одлука, по којима ће Предузеће моћи остварити поврат својих финансијских средстава, наплаћена финансијска средства потроше, имовина Д.О.О. Терекс – инжењеринг Бијељина отуђи и покрене поступак ликвидације, као што је то био случај са тужиоцем Д.о.о. ШИЦО  АНД ЦОМПАНY Бијељина.

Поновном блокадом рачуна Предузећа, која је извршена дана 07.07.2020. године, онемогућен је несметан рад овог Предузећа у измирењу редовних обавеза, што је потпуно нереална ситуација, имајући у виду да је обавеза Предузећа према Д.О.О. Терекс – инжењеринг Бијељина измирена још 2014. године, што је у најновијем извршном поступку, тачније у Рјешењу од 07.07.2020. године констатовао и Окружни привредни суд у Бијељини, а што у самом поступку није спорио ни Д.О.О. Терекс – инжењеринг Бијељина, али је и поред неспорности наведене чињенице наложена нова принудна наплата у пуном износу од око 3.000.000,00 КМ'', наводе у саопштењу за јавност из Управе Рудника и термоелектране Угљевик.
 
Семберија инфо