БОГОМОЉА У ЕТНО СТИЛУ ПРИВЛАЧИ МНОГЕ ПОСЈЕТИОЦЕ :: Semberija INFO ::

 

БОГОМОЉА У ЕТНО СТИЛУ ПРИВЛАЧИ МНОГЕ ПОСЈЕТИОЦЕ


Прије три године у Угљевик Селу изграђена је црква брвнара, у етно стилу, посвећена Светом преподобном Сисоју Великом, заштитнику дјеце. Након изградње Руске цркве у Угљевику, ово је друга црква брвнара на подручју угљевичке општине, изграђена у руском стилу, каже протојереј – ставрофор Душко Танацковић, свештеник Треће угљевичке парохије.
 
Изградња цркве започета је у 2017. и завршена годину дана касније, у 2018. години. Освећење је обавио Његово преосвештенство епископ зворничко тузлански Фотије са свештенством. На дан освећења храма, 15. јула 2018. године, кумовали су: кум храма, Петар Симић из Угљевик Села, а кум иконостаса био је Ђорђе Поповић из Бијељине. Кум крстова био је Мићо Митровић, из Угљевик Села, кум звонаре био је Ђорђе Симић из Угљевик Села, а кум темеља био је Божо Џувелековић из Угљевик Села. Од садржаја који су планирани, остало је да се изгради једна фонтана до црквене славе , 19. јула. Уз то, негдје на јесен, засадићемо и дрворед у црквеном дворишту. У овом селу живи око петсто мјештана. За најмлађе изградили смо дјечију играоницу и они се свакодневно играју и радују у црквеном дворишту”, каже протојереј – ставрофор Душко Танацковић, истичући да  ова необична црква брвнара привлачи бројне посјетиоце и госте из других крајева.
 


 Црква се налази на узвишењу, једном предивном платоу са кога се може видјети Бијељина, дијелови Семберије, али и дијелови Србије. У вријеме када много младих људи одлази с ових простора у потрази за бољим животом, ми смо настојали да изградњом ове цркве задржимо младе на овим просторима. Црква је понос села, општине и наше Епархије. За кратко вријеме изградити овакву цркву у једном селу, али и друге неопходне садржаје, представља несумњив успјех. Ово је пољопривредни и воћарски крај који има перспективе за развој. Наравно, може се размишљати и о развоју туризма на овом подручју. Овдје су већ боравили бројни сликари, у оквиру ликовних колонија, који су жељели насликати ову цркву”, каже протојереј  - ставрофор Душко Танацковић.



Семберија инфо