ВЛАДИКА ФОТИЈЕ ПОСЈЕТИО УГЉЕВИЧКИ ХРАМ У ИЗГРАДЊИ :: Semberija INFO ::

 

ВЛАДИКА ФОТИЈЕ ПОСЈЕТИО УГЉЕВИЧКИ ХРАМ У ИЗГРАДЊИ


Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије рекао је данас у Угљевику, током посјете храму Светих врачева Козме и Дамјана у изградњи, да ће тај храм сабирати српски народ овог краја и бити мјесто хармоније и јединства.

Епископ Фотије рекао је новинарима да је данас договорен наставак изградње овог храма и премјештање споменика погинулим борцима Старог Угљевика у црквену порту.

"Желимо да овај храм буде мјесто хармоније, јединства нашег српског народа и мјесто јединства свих његових институција и организација које постоје у српском народу овог краја, а то је и предуслов за наша богослужења и мисију Цркве", рекао је епископ Фотије.

Он је подсјетио да су Свети Козма и Дамјан, чији име носи храм, познати као чудотворци и исцјелитељи, они који помажу људима и лијече их.

Храм у изградњи са епископом Фотијем посјетио је и начелник општине Угљевик Василије Перић који је изразио захвалност на сарадњи са Српском православном црквом и истакао да је управо она, вијековима уназад, очувала српски народ.
 

"Договорили смо наставак изградње храма, а храм је настао јер је ово здање било на подручју Старог Угљевика, а експроприсано за потребе ширења рудника", појаснио је Перић.

Он је најавио даљу подршку општине Угљевик у изградњи храма, али и свих светиња на подручју ове општине, као и мисији Српске православне цркве.

Састанку је присуствовао и предсједник Борачке организације Угљевик Јован Маринковић и старјешина храма протојереј-ставрофор Душко Танацковић.