ПЛАСТЕНИЦИ ЗА 24 ПОЉОПРИВРЕДНИКА :: Semberija INFO ::

 

ПЛАСТЕНИЦИ ЗА 24 ПОЉОПРИВРЕДНИКА


Начелник општине Угљевик Василије Перић потписао је данас уговоре о подизању пластеника за 24 корисника са подручја ове општине, чија је укупна вриједности 65.000 КМ.

Ријеч је о пластеницима са системом за наводњавање које додијелила општина заједно са сарајевском канцеларијом британске хуманитарне невладине организације "Маслим еид" (Muslim Aid).



Начелник општине Угљевик Василије Перић рекао је да је из буџета ове општине издвојено 27.848 КМ, да је невладина организација донирала 24.000 КМ, док је учешће корисника 20 одсто.

"Овај пројекат подразумијева пластеник површине 100 метара квадратних са наводњавањем, расадним материјалом уз едукацију наших домаћина", рекао је новинарима Перић.

Он је подсјетио да је конкурсом на овај пројекат било предвиђено 20 пластеника, те да се пријавило 24 корисника, што је општина Угљевик прихватила.

"Храна као ресурс је једна од најбитнијих за опстанак цјелокупног човјечанства. Важно је да одређена домаћинства треба да производе храну за себе, а ту буде и тржишних вишкова, што је повећавање обима производње у области пољопривреде. Желимо да оваквих пројеката буде што више", рекао је Перић.

Он је најавио да ће општина Угљевик у наредном периоду додијелити пластенике корисницима преко локалне Агенције за развој малих и средњих предузећа.

Начелник општинског Одјељена за пољопривреду Хајрија Бубић изразила је задовољство спровођењем овог пројекта и појаснила да је општина Угљевик финансирала 40 одсто укупне вриједности 20 пластеника, те да је исто толико учествовала невладина организација "Маслим еид", а да је за преостала четири пластеника општина учествовала 80 одсто.

Бубићева је напоменула да је општина Угљевик додијељивала материјал за прољећну садњу, која је извршена на површини од 4.548 хектара замљишта.

Корисник пластеника Нада Јешић, захваливши за донацију, рекла је да је њено домаћинство први пут набавило пластеник, да се бави искључиво пољопривредом и да ће им ова донација много значити. Она је додала да њено домаћинство има и 45 грла стоке.

​Општина Угљевик