Рудник и ТЕ Угљевик: Пуштена у погон нова механизација :: Semberija INFO ::

 

Рудник и ТЕ Угљевик: Пуштена у погон нова механизација


На површинском копу угљевичког рудника данас је пуштена у рад нова механизација, четири дампера, турно-дозер и гредер, укупне вриједности око девет милиона КМ. Директор РиТЕ „Угљевик“ Чедомир Стојановић изјавио је да ће нова механизација умногоме помоћи и олакшати посао у Радној јединици „Рудник“.



„Нова механизација ће помоћи нашим рударима да остваре планиране циљеве. Ово је само дио у низу планираних инвестција у наредном периоду, јер смо планирали да купимо још три булдожера, средњи и велики багер, као и да набавимо секундарне дробилице. То су неке крупније инвестиције, уз оне текуће које имамо у Радној јединици „Рудник“, истакао је Стојановић, подсјетивши и на редовне инвестиције у кругу термоелектране, као што је недавно завршена изградња система за одсумпоравање. „У току је пробни рад система за одсумпоравање и тренутно имамо добре резултате, јер је емисија сумпорних честица смањена за осамдесет пет пута“, нагласио је Стојановић.

Лука Петровић, генерални директор Мјешовитог холдинга и матичног предузећа „Електропривреде РС“, изразио је задовољство чињеницом да тренутно највећи произвођач електричне енергије у Републици Српској, РиТЕ „Угљевик“, има могућност да инвестира у нову опрему и рударску механизацију.

„Ово предузеће остварује и највећи приход унутар система „Електропривреде РС“. За 2020. годину планирали су приход у износу од 145 милиона КМ. Овдје је реализована изузетно важна инвестиција, а то је постројење за одсумпоравање које је финансирано кредитом Јапанске владе. За два до три мјесеца ово постројење ће, након пробног, бити пуштено у редован рад. У току су испитни радови, праћење параметара, како би се утврдило да ли су постигнути жељени параметри. Што се тиче рударске опреме, угљевички рудник има добру опрему са четрдесетак дампера. На овај начин се доприноси стабилизацији производње угља, као најзначајнијег ресурса за термоелектрану. Приходи термоелектране од електричне енергије износе више од деведесет процената, јер има и других прихода, осим електричне енергије. Важно је истаћи и то да ово предузеће има озбиљне инвестиционе планове у наредним годинама, искључиво у правцу повећања производње електричне енергије, продужења радног вијека термоелектране и стабилизације производње. Имамо и проблем честих испада у термоелектрани „Угљевик“, који доносе негативне ефекте за цијели систем, али сам сигуран да добрим управљањем у термоелектрани, добрим одржавањем ремонта и употребом радне снаге на правилан начин, ова термоелектрана може продужити свој радни и експлоатациони вијек и иза 1939. године“, истакао је Петровић, нагласивши да ће матично предузеће подржати све инвестиције.

„Новца за инвестиције има, јер тим новцем штедимо на трошковима. И у прошлој години РиТЕ „Угљевик“ је пословао позитивно, али због кредита јапанске владе и курсних разлика значајне су и кредитне обавезе. У комуникацији са Савјетом министара БиХ и са Министарством финансија Владе РС настојаћемо да елиминишемо тај проблем, како не бисмо имали такве проблеме и у наредним годинама. Направљен је добар инвестициони циклус, настављамо реализацију нових пројеката који ће бити у функцији стабилизације рада термоелектране „Угљевик“, као највећег произвођача електричне енергије у РС. У том смислу ова управа има пуну подршку да настави са овим активностима, како бисмо и убудуће имали позитивне радне и финансијске ефекте у овом предузећу“, истакао је Лука Петровић.

Семберија инфо - Љ. Љубојевић
​Фото - Б. Милошевић