Рудник и ТЕ Угљевик:У пробни рад пуштено постројење за одсумпоравање у РиТЕ Угљевик :: Semberija INFO ::

 

Рудник и ТЕ Угљевик:
У пробни рад пуштено постројење за одсумпоравање у РиТЕ Угљевик


У кругу угљевичке термоелектране данас (четвртак, 5.12.2019.)) је пуштено у пробни тромјесечни рад постројење за одсумпоравање, чија је изградња финансирана средствима јапанског кредита. Вриједност ове инвестиције, од које је зависила будућност угљевичке термоелектране и наставак производње електричне енергије, износила је око 80 милиона еура.



Златко Маловић, пројект–менаџер за реализацију пројекта одсумпоравања у Термоелектрани „Угљевик“ , каже да је ово постројење круна напора које је уложила Влада РС и „Електропривреда РС“, уз помоћ Владе Јапана која је у 2010. години одобрила повољан кредит за реализацију овог пројекта.



„Јапански конзорцијум „Мицубиши – Хитачи Пауер Систем“ реализовао је овај пројекат. Кренуло је вруће пуштање у рад постројења за одсумпоравање гасова, односно период пробног рада који ће трајати око три мјесеца. На овај начин отклоњене су све препреке које су биле наметнуте европским легислативама и уговорима са Енергетском заједницом. Овим пројектом емисија штетних полутаната и сумпор–диоксида биће смањена минимално осамдесет пута. То довољно говори о важности овог пројекта“, изјавио  је Маловић, напоменувши да је ово тренутно једино постројење за одсумпоравање у региону.

Према уговору, у наредна три мјесеца вршиће се подешавање процеса одсумпоравања, што би све требало да доведе до коначног циља – емисије од 200 милиграма по метру кубном на изласку из новог влажног димњака термоелектране.

„То је емисија која је прописана по важећим најстрожијим европским легислативама за емисију оваквих полутаната. Изградња је трајала од средине 2016. године и рокови су у потпуности испоштовани. Вриједност инвестиције је 80 милиона еура и финансиран је средствима Јапанске инвестиционо–кредитне банке“, изјавио је Златко Маловић.

Семберија ИНФО - Љ. Љубојевић
Фото - Б. Милошевић