“Градио српску државу” Одржана Светосавска академија у Угљевику :: Semberija INFO ::

 

“Градио српску државу” Одржана Светосавска академија у Угљевику


Епархија зворничко-тузланска и Црквена општина Угљевик уз подршку општине Угљевик организовали су вечерас Светосавску академију у овој подмајевичкој општини.

У угљевичком Центру за културу у  навечерје празника Светога Саве првог архиепископа српског,  светосавску бесједу говорио је протојереј-ставрофор Милан Топић, парох угљевички.



Топић је истакао да је Свети Сава вјечита прича код Срба, никад до краја испричана и завршена

-Свети Сава је Србин од крви и меса, становник земље али и грађанин Неба и човјек будућег вијека. Он је као што је рекао Владика Николај “најљепше српско дијете” које је даровано Богу, али и најљепши српски лик кроз који се Бог нама показује. Кроз њега је биће овог народа најбоље видјело и предосјетило Царство Божије и вјечни живот-поручио је у бесједи Топић.

Он је нагласио да је Свети Сава био “путујући храм” и апостол те да су његове мошти биле “лијек бесмртности”.

-Све што је имао давао је другима –живио за друге. За себе ништа није тражио, а све је добијао и имао. Могао је многима да влада а он је изабрао да служи свима-рекао је Топић.

Академији је присуствовао начелник општине Угљевик Василије Перић који је рекао  је да је светосавље пут љубави и вјере Христове.



Перић је нагласио да је Свети Сава отац и створитељ српског народа.

-Светитељ Сава је оснивач и утемељивач наше Српске православне цркве. Од времена Светог Саве знамо ко смо и одакле смо, од његовог времена су прве литургије. Он је градио нашу српску државу. Свети Сава је градитељ цркава, манастира, школа, болница, био је значајан српски дипломата-рекао је Перић.

У склопу културно-умјетничког програма наступали су полазници Дјечијег вртића "Душко Радовић" Угљевик, те ученици Основне школе "Алекса Шантић" Угљевик, Средњошколског центра "Михаило Петровић Алас" Угљевик, Музичке школе "Корнелије Станковић" Угљевик, Етно група "Тамјан" и оркестар хармоника Основне школе "Алекса Шантић" Угљевик.