Угљевик: На Сајму шљиве, ракије и меда 80 излагача :: Semberija INFO ::

 

Угљевик: На Сајму шљиве, ракије и меда 80 излагача


У Угљевику је данас отворен Сајам шљиве, воћних ракија и меда, који је окупио 80 излагача.

Отварању Сајма присуствовао је министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату Мирко Шаровић, који је истакао да је пољопривредни сектор темељ друштва. 

"Овај сајам промовише домаће производе који су произведени на традиционалан начин и имају пролаз на сва тржишта", рекао је новинарима Шаровић, који је и предсједник СДС-а. 

Он је додао да пољопривредни произвођачи заслужују веће подстицаје, посебно када година није родна. 



Начелник општине Угљевик Василије Перић рекао је да климатски услови утичу на то да шљива на подручју Угљевика прва сазри у југоисточној Европи. 

"Сајам је настао као резултат потребе да се повећа обим производње и побољша квалитет домаћег производа, да наши вриједни домаћини изложе благодети овога краја и стекну нова искуства", навео је Перић. 

Према његовим ријечима, из Угљевика је ове године на европско тржиште извезено 1.500 тона шљиве. 

Организатор Сајма је локална Агенција за развој малих и средњих предузећа, а директор ове агенције Милорад Јовичић рекао је новинарима да је овогодишња манифестација окупила 80 излагача, те да је на оцјењивању 130 узорака воћних ракија. 



Виши стручни сарадник у Министарству пољорпривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске Душка Радаковић похвалила је организацију угљевичког сајма и оцијенила да су изложени врло квалитетни производи. 

Сајму у Угљевику присуствовали су бројни гости из Србије, те градоначелник Бијељине Мићо Мићић и начелник општине Лопаре Радо Савић.

Инфо Бијељина