ОБИЉЕЖЕНО 20 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА ВОЈВОДЕ МАНДЕ :: Semberija INFO ::

 

ОБИЉЕЖЕНО 20 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА ВОЈВОДЕ МАНДЕ


У Угљевику је служењем парастоса и полагањем вијенаца испред спомен-бисте обиљежено 20 година од смрти ратног команданта јединице "Мандини лавови", војводе Митра Максимовића Манде.
 
Породица Максимовић заједно са саборцима, представницима општинске власти, пријатељима и суграђанима, положила је цвијеће и одала почаст.
 
Душан Максимовић, син војводе Манде, захвалио је свима који његују сјећање на лик и дјело овог српског јунака.


 
"Велики број окупљењих поштовалаца лика и дјела војводе Манде је показатељ да никада неће бити заборављен", рекао је Максимовић.
 
Он је посебно захвалио учесницима меморијалног кроса, који су трчали од мјеста погибије војводе Манде у Дворовима до спомен-бисте у Угљевику.
 
"Укупно је било 25 учесника који су по хладном времену и киши помогли да одржимо седми по реду крос", додао је Максимовић.
 
Заједно са бројним грађанима и гостима из Србије парастосу је присуствовао начелник Угљевика Василије Перић, који је за војводу Манду рекао да је био велики хуманиста и патриота.
 
Перић је истакао да Угљевик његује сјећање на овог див-јунака који је упамћен као велики борац за слободу српског народа.


 
"Војвода Мандо био је и спортски радник, али и човјек који је био посвећен Српској православној цркви и хуманитарном раду. Угљевичани му одају поштовање и захвални су му за све што је чинио за српски народ и свој крај", рекао је Перић.
 
Предсједник Удружења "Мандини лавови" Драго Томић рекао је да је прошло 20 тужних година од како је погинуо славни командант.
 
"Војвода Мандо је изнад свега био велики човјек и док смо живи чуваћемо сјећање на њега и преносити младим генерацијама о његовом лику и дјелу", истакао је Томић.
 
Он је напоменуо да је у току Одбрамбено-отаџбинског рата кроз јединицу којој је командовао војвода Мандо прошло више до 600 бораца, међу којима је било 120 рањених и 40 погинулих.
 
Војвода Митар Максимовић Мандо одликован је орденом Милоша Обилића за заслуге у одбрани Републике Српске.
 
Погинуо је 27. децембра 2002. године у саобраћајној несрећи у Дворовима код Бијељине.
 
Био је и предсједник Скупштине општине Угљевик, Фудбалског клуба "Рудар" и локалне борачке организације.