Вук “забранио” међе, Василије Перић на 89. Вуковом сабору у Тршићу код Лознице :: Semberija INFO ::

 

Вук “забранио” међе, Василије Перић на 89. Вуковом сабору у Тршићу код Лознице


Захваљујући Вуку Караџићу сачувано је богато наше културно насљеђе, које се, никад и ничим, не може да оспори, омеђи или укине, поручио је начелник општине Угљевик Василије Перић који је данас присуствовао  завршеној свечаности 89. Вуковом сабору у родном мјесту, Вука Стефановића Караџића, Тршићу код Лознице.

-Даровао нам је савршено писмо, по принципу једно слово један глас, уз вјечну поруку: -Пиши као што говориш, читај као што је написано“-рекао је Перић.



Перић је истакао да Угљевик и Лозница имају сјајне односе у свим областима живота и рада, а посебно у посљедњих десценију и по.

-Ово је сада круна тих добрих односа браће са двије обале Дрине и комшија, чији су великани били Филип Вишњић, чувени пјесник и гуслар, рођен у Трнови, код Угљевика, и Вук Стефановића Караџић, отац наше писмености и културе-рекао је Перић.

Перић је заједно са градоначелником Лознице Видојем Петровићем присуствовао свечаности на којој је био и савјетник за кутуру предсједника Србије Дејан Савић.

-Културни и духовни живот Угљевик плус инфраструктурно дјеловање је свијетао примјер не само за Републику Српску, већ за Србију и регион. Ми из Вуковог краја смо поносни што Угљевичани на тај начин његовањем националне и културне баштине практично славе Вука и његово дјело. Ријетко гдје се тако његује ћирилично писмо,  српска писменост и стваралаштво као у угљевичком крају, чак и дјела из области културе, изложбе слика, ликовна колонија у себи прожимају и представљају дух Вуковог времена-рекао је градоначелник Лознице Видоје Петровић.

Угљевичани су наша браћа, нагласио је Петровић.

-Република Српска је наша емоција, наша љубав и веза, као што смо ми матица за њих и љубав толико И ми волимо Републику Српску-поручио је Петровић.

Завршна свечаност 89. Вуковог сабора, највеће и најстарије културне манифестације код Срба, које су почеле у понедјељак, одржана је подизањем саборске заставе и „Химном Вуку“ Стевана Мокрањца.

Част да о буде саборски бесједник припала је професору доктору Јовану Делићу, дописном члану САНУ, после поздравних речи градоначелника Лознице, Видоја Петровића.

Одиграна је представа „Игре Васка Попе“ поводом стогодишњице рођења Попе, по сценарију Кристине Ђурковић и у режији Марка Станића, на љетњој позорници крај Жеравије.


За Семберија инфо - Младен Василић