“СРБИ НЕ ЗАБОРАВЉАЈУ ОВАЈ ДАТУМ” ОБИЉЕЖЕНО 28 ГОДИНА ОД ОДБРАНЕ МЕЗГРАЈЕ :: Semberija INFO ::

 

“СРБИ НЕ ЗАБОРАВЉАЈУ ОВАЈ ДАТУМ” ОБИЉЕЖЕНО 28 ГОДИНА ОД ОДБРАНЕ МЕЗГРАЈЕ


У угљевичкој Мјесној заједници Мезграја-Гај данас је обиљежено 28 година од када су муслиманске оружане снаге извршиле гнусан напад на становнике овог подмајевичког мјеста а Војска Републике Српске храбро одбранила српску територију.

Поменом, паљењем свијећа и полагањем вијенаца, представници општине Угљевик и Борачке организације, те чланови породица, пријатељи, родбина и саборци, одали су почаст седморици бораца отаџбинског рата и четири цивилне жртве чија су имена уклесана на спомен-обиљежју у Мезграји.

Предсједник Борачке организације Угљевика Јован Маринковић рекао је да је Мезграја примјер како су Срби часно бранили свој народ и територију.

-Када су непријатељи мучки упали у село, гдје су убили четири невине цивилне жртве, једно дијете и жена су су се супротставили и јавили српској војсци која је храбро одбранила  Мезграју-рекао је Маринковић.
Он је поручио да Срби не заборављају овај датум.

-Борци су најзаслужни за стварање Републике Српске и одбране српског народа-рекао је Маринковић.
Шеф кабинета начелника општине Угљевик Милорад Јовичић истакао је да је дужност и обавеза свих да се помажу потомци оних који су највише дали за своју отаџбину.

-Пред овим спомеником, гдје ће се генерације пред нама учити вриједностима слободе и достојанства отаџбине, на овај посебан начин присјећамо се седам погинулих бораца из Мезграје и четири цивилне жртве рата-рекао је Јовичић.

Мјештанин Мезграје Митар Нешковић рекао је да је на данашњи дан извршен злочин, јер су убијени недужни цивили.

-Убили су страце  и тај злочин је до дана данашњег остао некажњен-рекао је Нешковић.

Прије служење помен-парастоса Актив добровољних давалаца крви из Мезграје организовали су акцију добровољног даривања крви у којој је добијено 44 дозе ове драгоцјене течности.