„Срби и Руси су браћа“ Прослављена слава руског манастира у Угљевику :: Semberija INFO ::

 

„Срби и Руси су браћа“ Прослављена слава руског манастира у Угљевику


Манастир Светог Александра Невског у Угљевику прославио је данас крсну славу служењем литургије, опходом око храма, литијом и резањем славског колача.

Протонамјесник Срђан Васиљевић, старешина храма, истакао је да је овај манастир свједок истинске љубави два братска народа, Срба и Руса.

-Овај манастир су изградили наша браћа Руси који су дошли да изграде овоземаљски мир, а Бог је дао да изградњом овог храма на српски народ призивају небески мир. Да мир Божији влада у нашем народу, да будемо народ Божији, наших светих предака-поручио је Васиљевић.



Кум славе Милорад Јовичић био је Милорад Јовичић из Угљевика.

-Велика је радост бити славски кум а посебно манастира који нас непрестано подсјећа да смо браћа са  Русима-рекао је Јовичић.

Молитвеном скупу заједно са бројним вјерницима присуствовао је начелник Угљевика Василије Перић који је нагласио да су Срби и Руси браћа.

-Радосни смо јер је на подручју наше општине саграђен храм који је посвећен Светом Александру Невском, а изградили су га руски војници који су градили мир на овим просторима-рекао је Перић.

Он је изразио захвалност свима који су подржали градњу ове светиње.

-Општина Угљевик је подржала градњу у складу са својим могућностима, а тако ће чинити и у наредном периоду-најавио је Перић.

Храм Светог Александра Невског подигнут је за потребе руских војника стационираних у Угљевику у оквиру мировне мисије у БиХ, након рата 1992-1995. године. После њиховог одласка на Косово 1999. године, богомоља је ,по указу руског патријарха Алексеја Другог, припала Епархији зворничко-тузланској.

Светац ком је посвећен манастир поштован је као светитељ међу свим православним народима словенског поријекла, а цркве посвећене Невском налазе се у Русији, Украјини, Бугарској, Србији и у Републици Српској.


За Семберија инфо - Младен Василић