"Вуков сабор зове дјецу": Јовичић позвао угљевичке ученике да узму учешће :: Semberija INFO ::

 

"Вуков сабор зове дјецу": Јовичић позвао угљевичке ученике да узму учешће


Шеф кабинета начелника општине Угљевик Милорад Јовичић позвао је дјецу да посјете свечаности 89. Вуковог сабора у Вуковом Тршићу и Лозници које почињу данас и одржаће се до 18. септембра.

- Позивам вас да заједно одемо на саборовање у Вуков завичај, гдје наш језик лијепо жубори као и под Мајевицом, гдје ћемо, као и увијек, бити дочекани као најрођенији - наводи Јовичић.

Он истиче да је Вук говорио да је „језик хранитељ народа“.

- Захваљујући њему, сачувано је богато наше културно насљеђе, које се, никад и ничим, не може да оспори, омеђи или укине. Даровао нам је савршено писмо, по принципу једно слово један глас, уз вјечну поруку: -Пиши као што говориш, читај као што је написано“ - рекао је Јовичић.

Вук је по светом владики Николају Велимировићу, подсјећа Јовичић, поред осталог, најбоље на наш, вуковски језик, превео Стари завјет.

- Наша најчувенија списатељица, која је дивна дјела написала на Вуковом језику, Вуковом и нашом ћирилицом, говорила је да чувени Тршићанин и један од најзнаменитијих Срба свих времена, осјетио и тако је и стварао кроз живот да је „језик крвоток народа“ - каже Јовичић.

Он истиче да славећи и сјећајући се славнога Вука, милимо, заправо о себи, о својим садашњим и будућим нараштајима.

- Поносни смо како се чува српски језик у нашој средини и ћирилично писмо као и комплетно наше културно и национално благо. Поносни смо што је наш Филип Вишњић, чувени народни пјесник и гуслар, давно назван „српским Хомером“, из Горње Трнове, био близак Вуков сарадник и саборац - додао је Јовичић.

Изразио је задовољство, како каже Јовичић, што су наша браћа из Лознице, још док је трајао рат, на овим просторима, подигли величанствен споменик Филипу Вишњићу у Лозници, код старе цркве, гдје се одвијао Бој на Лозници, у Првом српском устанку, о ком је Филип пјевао и гуслао, а Вук биљежио.

- Ми данас имамо одличну сарадњу са установама културе из Вуковог краја, од Центра за културу који носи његово име до Образовног центра „Вук Караџић“ у  Тршићу, који је, за друштвене науке, као Петница, код Ваљева, за природне науке.Тамо су вам врата стално отворена, јер власт у Србији и Лозници за нас широм држи отворена врата за сарадњу - оцијенио је Јовичић.

- Драга дјецо, чувајмо заједно наш језик и наше писмо.То су наше светиње, како бисмо, вазда, ма гдје били и живјели, знали ко смо, шта смо и одакле смо. Живи ми и здрави били на многа љета - поручио је Јовичић.


За Семберија инфо - Младен Василић