УМЈЕТНИЧКА КОЛОНИЈА "УГЉЕВИК 2022": ЖЕЉА ДЈЕЛА СТВАРА :: Semberija INFO ::

 

УМЈЕТНИЧКА КОЛОНИЈА "УГЉЕВИК 2022": ЖЕЉА ДЈЕЛА СТВАРА


Изложбом слика и скулптура у угљевичком Центру за културу "Филип Вишњић" завршена је осма Умјетничка колонија "Угљевик".
Организатор колоније је Центар за културу у сарадњи са Мисијским одбором Епархије зворничко-тузланске и општина Угљевик као покровитељ ове манифестације културе.
 
Директор Центра за културу Нада Николић рекла је новинарима да је овогодишња колонија имала седам учесника, академских ликовних умјетника из Србије, Сјеверне Македоније и Републике Српске.
 
"Дјела настала на овој колонији су свијетли примјер да умјетничка дјела не морају настајати и битисати у сјајним атељејима и у великим градовима, него настају тамо гдје постоји велика жеља и надахнуће умјетника", навела је Николићева.
 
Према њеним ријечима, у оквиру колоније организована је ликовна радионица, као и радионица вајарства за дјецу од пет до 15 година.
 
"Код наших најмлађих видјели смо огромну радост стварања и љубав за ову врсту изражавања, а вјерујем да ће неке од њих ово подстаћи да остану трајно на путу потраге за умјетничким исказом", оцијенила је Николићева.
 
Стефан Анчевски, академски умјетник из Сјеверне Македоније, први пут је боравио у Републици Српској и каже да су му искуства дивна и да су умјетници радили и дружили се у одличној атмосфери.
 
Сва дјела настала на умјетничкој колонији остају у власништву угљевичког Центра за културу.
 
Умјетнички директор колоније Предраг Вујевић рекао је да је овогодишњи одзив полазника Школе сликања и вајања био изузетно добар и да је осјетан напредак полазника у односу на претходне године.
 
"Поред основог задатка стварање у области сликарства и побољшања фундуса слика, битан циљ ове колоније је и приближавање умјетности младима, који кроз наше радионице постају њени конзументи, а неки од њих и будући сликари и вајари", истакао је Вујевић.
 
Умјетничку колонију затворио је потпредсједник Скупштине општине Угљевик Драган Ђокић.
 
Учесници Умјетничке колоније у Угљевику били су Алекса Педовић, Марија Чобан, Звонко Павличић, Стефан Анчевски, Весна Вујичић, Срђан Ћеранић и Братислав Хеђеши.